Station Ban Pin, een stap terug in de tijd.

Ban Pin en zijn station liggen in het district Long, in de provincie Phrae. Het station ligt op 563 km van het treinstation van Bangkok, aan de noordelijke lijn van de staatsspoorweg van Thailand. Het station werd geopend in juni 1914, na uitbreiding van deze lijn van Huai Mae Ta naar Ban Pin. De lijn is in 1915 doorgetrokken naar Pha Khan, en op 1 januari 1922 is het stuk tot aan Chiang Mai geopend.

Het ontwerp en de constructie van het station is dat van een Beiers gebouw met vakwerk. Het is gebouwd door de Duitse ingenieurs die aan de bouw van de noordelijke lijn werkten. Het is het enige treinstation in Thailand in Beierse stijl.

Het station is bijzonder goed onderhouden, en in zijn oorspronkelijke staat gehouden. Ondanks dat het station dus al meer dan 100 jaar oud is, voldoet het nog dagelijks aan de behoeften van de reizigers.

Station Baan Pin

Een mooi stukje vakwerk, alleen de palmboom verraad dat we niet in Duistland zijn.

Het loket waar de tickets verkocht worden is in de laatste 100 jaar weinig of niet veranderd. Alleen de flat screen tv was er toen natuurlijk nog niet. Wanneer je in de kamer waar de spoorwissels goed gezet worden komt, lijkt het wel of je in een klein museum binnenstapt.

Station Baan Pin
Station Baan Pin
Station Baan Pin

Reizigers staan klaar om de trein van Nakhon Sawan naar Chiang mai te nemen.

Signalering.

Het noordelijke spoor is nog steeds een enkel spoor. Dat betekend dat er een signalering moet zijn om te weten of het spoor vrij is. De treinen rijden zowel van Bangkok naar Chiang Mai als omgekeerd over hetzelfde spoor. Het spoor is opgedeeld in segmenten, en bij ieder segment hoort een hoepel. De trein die de hoepel heeft kan rijden. Terwijl de trein langzaam voorbij rijdt pikt de treinbegeleider deze op, waarna de trein snelheid kan maken en naar het volgende station kan rijden. Wanneer een trein het station binnenkomt geeft de begeleider de hoepel aan een stations bediende. De man hangt hem terug klaar voor de trein die in de andere richting de hoepel weer gaat meenemen.

Station Baan Pin
Station Baan Pin
Station Baan Pin
Station Baan Pin

Er rijden geen stoomtreinen meer, maar de watertank staat nog steeds klaar in Ban Pin.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Ban Pin, op 18.12.2020.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

3 reactie op “Thailand. Het station van Ban Pin”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *