Wat Don Sak in Uttaradit.

Deel dit stukje met je vrienden.

Wat don Sak, Lode Engelen

Wat Don sak ligt in de buurt van Wat Don Sak School, aan de rand van het dorpje Muang Lap Lae. Ongeveer 9 kilometer van de stad Uttaradit. De tempel ligt op een aarden heuvel, waar vroeger veel teak op stond. Sak betekend Teak in het thais, vandaar de naam Wat Don Sak. De bouw van de tempel dateert ergens rond het einde van de Ayutthaya periode. Een juiste datum is nergens teruggevonden.

Wat don Sak, Lode Engelen


De tempel is een paar keer afgebrand, en daardoor zijn veel van de beelden die de tempel rijk was mee opgebrand. hij is wel telkens terug opgebouwd, en een deel van het originele houtsnijwerk is nog steeds aanwezig. Alleen daarvoor al, is een bezoekje aan de tempel zeker de moeite waard.
Het meeste houtsnijwerk is in de bekende Thaise kanok stijl uitgevoerd.
Het dak van de tempel is in Lanna stijl gemaakt. De houten steunen voor het overstekend dak zijn prachtig vormgegeven in Naga-figuren. Al het houtsnijwerk is in teak gemaakt, waarschijnlijk omdat dat ter plaatse in het bos aanwezig was.

Wat Don Sak

De bijzondere deuren van de wihaan.

Het meest bekende deel van deze wihaan is zeker de oude houten deur. De deur is gemaakt van houtsnijwerk in Kanok stijl en met enkele himaphan dieren in zeer mooie houdingen. Het patroon van de linker en rechter deurpanelen verschilt, maar wanneer de deur gesloten is passen ze precies bij elkaar.

Dit betekent dat de ambachtslieden in die periode een zeer hoog niveau van vakmanschap hadden. De deurpost heeft een Kanok-patroon, afwisselend met Kanok Karmpoo en Kanok Bai Ted.

Wat Don Sak

Detail van het houtsnijwerk van deuren.

Wat don Sak, Lode Engelen

De teak bomen die nu nog op de heuvel staan zijn allemaal meer dan honderd jaar oud. Het geheel van tempel en bos is een bijzonder mooie schaduwrijke en rustige plaats.

Wat don Sak, Lode Engelen
Wat don Sak, Lode Engelen
Wat Don Sak
Wat don Sak, Lode Engelen
Wat don Sak, Lode Engelen
Wat don Sak, Lode Engelen
Wat don Sak, Lode Engelen

De kleine boot van Wat don sak.

Wat don Sak, Lode Engelen

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Uttaradit op 01.03.2019.

, ,

3 thoughts on “Wat Don Sak in Uttaradit.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *