Dansende geesten in Lampang.

Deel dit stukje met je vrienden.

Geestenwereld Lampang

Misschien een minder bekend aspect van Thailand, maar hier in het noorden bestaat een zeer levendige geestenwereld, sterk verweven met de gewone wereld en zelfs met het boeddhisme. Er zijn natuurlijk geesten die je ’s nachts beter niet tegenkomt, maar de meeste geesten zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. Je kunt  ze voor alles en nog wat om hulp vragen. Maar ze krijgen natuurlijk ook graag een bedankje als ze je geholpen hebben!

Dit keer was het een jong koppeltje in Lampang waarvan de kinderwens onbeantwoord bleef. En als de medische wereld niet kan helpen, dan kan de geestenwereld dat misschien wel. Daarvoor ga je naar een medium dat de geesten hulp kan vragen. En effectief, een paar maanden later was de jonge vrouw zwanger. Dolgelukkig, en dus tijd om de geesten te bedanken! Dit wordt gedaan door ze bezit te laten nemen van je lichaam, zodat ze weer eventjes kunnen genieten van eten, roken en drinken.

Geestenwereld Lampang

Het medium zorgt voor de organisatie, een paar tenten als bescherming tegen de zon, een orkestje dat voor de nodige muziek zorgt en voldoende voedsel voor de geesten. Zodra alles klaar staat, wordt alles gezegend met de nodige flesjes drank.

Geestenwereld Lampang

Een doek wordt stevig vastgemaakt aan de tent waarlangs de geesten naar beneden komen en bezit nemen van het lichaam van de mensen, die hun daar voor openzetten.

Het medium laat als eerste een geest via de doek in haar komen. Zij is de enige die het zonder uitnodiging kan doen. De volgende mensen moeten door een geest via het medium gevraagd worden.

Geestenwereld Lampang
Geestenwereld Lampang

Na het medium komen ook de anderen aan de beurt

Deze vrouw is ook uitgenodigd door een geest om bezit van haar te laten nemen. En terwijl het orkestje oorverdovende muziek produceert, zie je bijna de geest door haar kronkelend lichaam naar beneden komen.

Geestenwereld Lampang

Geesten zijn niet allemaal rustig en voorzichtig, het kan er soms heel hevig aan toe gaan wanneer ze bezit nemen van een mens.

Geestenwereld Lampang

Wanneer de geest bezit van je heeft genomen, moet je heel zorgvuldig de juiste kledingstukken  aantrekken.

Geestenwereld Lampang
Geestenwereld Lampang
Geestenwereld Lampang

Ook de mannen laten hun lichaam overnemen.

Het is niet enkel een belevenis voor vrouwen, ook mannen worden uitgenodigd door de geesten om bezit van hun lichaam te laten nemen. Dit gaat zelfs zover dat de mensen de taal van de geesten spreken, een taal die niemand verstaat.

Geestenwereld Lampang
Geestenwereld Lampang
Geestenwereld Lampang
Geestenwereld Lampang
Geestenwereld Lampang
Geestenwereld Lampang
Geestenwereld Lampang
Geestenwereld Lampang
Geestenwereld Lampang
Geestenwereld Lampang

Na een uurtje feestvieren krijgen de geesten een maaltijd aangeboden, ze lopen met een zwaard, met aan de punt een brandend kaarsje bevestigd, rond de schalen met voedsel. Dit doen ze om de dieren die hun leven hiervoor gelaten hebben te eren.

Geestenwereld Lampang

Het feest gaat door tot het donker word ’s avonds, en de geesten weer tevreden terug naar hun wereld vertrekken.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Lampang 09.12.2017.

, ,

2 thoughts on “Dansende geesten in Lampang.

  1. Ja Lode, de geesten nemen een zeer aparte plek in in Thailand.
    Zelf voorbeelden ervaren en dan denk je: Is dit echt of is dit onzin.
    De vraag zal nooit beantwoordt worden denk ik.
    Bedankt voor de fraaie foto’s.

    Berthy

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.