Mae On grot
Mae On grot

De Muang On grot ligt in San Kamphaeng, ongeveer 30 km ten oosten van Chiang Mai. De grot ligt op een paar kilometer van de San Kamphaeng Hot springs. Een kleine weg slingert zich omhoog langs de flank van de berg waar de grot zich in bevind. De weg stopt aan een kleine parkeerplaats.

Vanaf de parkeerplaats moet je via een steile Naga-trap van 180 treden tot aan de ingang van de grot. Zodra je door de ingang naar binnen gaat moet je weer naar beneden via een steile trap. De vloer van de grote kamer van de grot ligt namelijk op dezelfde hoogte als de parking.

Mae On grot

Het eerste deel van de grot is een lange gang die naar een tweede trap leidt waarlangs het verder naar beneden gaat naar de grote zaal.

Mae On grot
Mae On grot

Het voornaamste deel van de grot is zeker de stalagmiet Phra That Nom Pha, die volgens de Boeddhisten een heilige chedi is. Het is een volledig natuurlijk gevormde stalagmiet van 10 meter hoog en 3 meter in diameter.

De naam betekend zoiets als melk steen, de stalagmiet heeft ook een bijzonder mooie witte glinsterende laag aan de buitenkant.

Volgens het verhaal van de grot zou Boeddha op zijn reis naar Haripunchai ( Lampun), in de grot geweest zijn. De grote slang wist hiervan en ging in de gedaante van een mens naar hem toe en bood hem fruit en honing aan. Boeddha was hier zeer tevreden over en gaf de grote slang en zegen. De grote slang op haar beurt vroeg aan Boeddha of zij een haar van hem mocht hebben. De slang kreeg een haar en stopte ze in de chedi. En net zoals bij andere chedi’s waar een haar of as van de Boeddha ingestopt word, is de chedi nu dus heilig voor de Boeddhisten.

Mae On grot

Khruba Srivichai wil een weg naar de grot.

In 1929 is Kruba Srivichai, de beroemde monnik die ook de weg naar Wat Doi Suthep heeft aangelegd, in de grot geweest. Hij vond het een bijzonder aangename plek om te mediteren. Srivichai vroeg aan de mensen om een weg aan te leggen naar de grot en ook de trap met de grote slang te bouwen. Op die manier werd de grot veel toegankelijker.

Vroeger heette de grot Tham Doi Sila ( grot in de berg Sila ), ondertussen is de naam veranderd naar Tham Muang On. De naam van de streek, omdat het gemakkelijker te onthouden was. Er zijn veel bergen die Sila ( steen ) heten in Thailand, dus de locatie was niet erg duidelijk.

Mae On grot

Misschien iets minder goddelijk, maar daarom niet minder belangrijk is de volledig versteende dinosaurus die op een tussen verdieping in de muur zit. Aan de linker kant van de chedi zit er een versteende teak boom in de muur. Beiden zijn bijzonder goed bewaard ! Als je je hand op de boom legt voel je dat die frisser is dan de rest van de wand van de grot. Dit komt omdat er meer vocht in deze steenlaag zit.

Mae On grot
Mae On grot
Mae On grot
Mae On grot
Mae On grot
Mae On grot

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Mae On op 17.06.2021.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

4 reactie op “De grot van Muang On.”
 1. Mooie foto’s! Ik ga er naar toe als in in december hopelijk mijn zoon in Chiang Mai voor het eerst is twee jaar kan opzoeken. Hoewel: ik vind grotten heerlijk maar hij is er een beetje bang voor…
  Vanaf de vroegste tijden in zowel India, China als Thailand is er iets met grotten en boeddhisme. Ik probeer een antwoord te vinden op de vraag naar het waarom.

  1. The monks who occupied these caves were foremostly ascetics, who
   lived and practised under relatively austere conditions, as prescribed by
   the Buddhist monastic tradition. Undoubtedly, many of them were
   meditators, who spent their time in prolonged mental concentration (Skt.
   dhyāna) in order to attain various states of absorption (Skt. samādhī).
   Some of them may even have walled themselves in, in order to achieve
   these goals. H

   Een grot om te mediteren en te verblijven. Rust. Niets leidt je af. Stilte en duisternis. Maar ik denk dat er meer achter zit, een oeroude vruchtbaarheidscultus misschien.

 2. Mooie reportage alweer, Lode.
  Wij zijn in deze grot geweest, leuke herinnering deze reportage, maar we gaan er nooit meer in.
  Soms best angstig, ook voor Yui.

  Berthy

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *