Wat Si Pho Chai
Wat Si Pho Chai

Het dorp Sang Pha waar Wat Si Pho Chai staat is gesticht door jagers die uit Lan Chang ( nu Laos ) kwamen om te jagen op het wild dat hier overvloedig aanwezig was. Hun leider Xiang Pha vond de streek bijzonder geschikt om er te blijven en overtuigde nog een aantal andere mensen uit Lan Chang om er samen met hem een dorp te stichten. Hij noemde het Ban Xiang Pha. Later werd de naam vervormd tot Saeng Pha. Ongeveer 400 jaar geleden werd er dan beslist om er een tempel te bouwen.

De tempel is gebouwd in de typische stijl voor Loei in die tijd. Maar toch is er een zekere invloed van de bouwstijl van Luang Prabang. Later zijn er ook stukken bijgevoegd in de Ayutthaya stijl.

De geveltop is versierd met afbeeldingen van de Ramayana, en de god Indra die op de Erawan-olifant rijdt. De kunsteneer die in Wat Poe Chai Na Pueng de muurschilderingen geschilderd heeft had bij zijn vertrek beloofd om ook deze tempel te komen schilderen. Helaas is er na zijn vertrek nooit meer iets van hem gehoord, en zijn er nooit muurschilderingen gekomen.

Wat Si Pho Chai
Foto Patchaneeboon
Wat Si Pho Chai

Phra Poe, het boeddha beeld in de wihaan is ongeveer 2.80 meter hoog en 1.80 meter breed. Zijn naam kan je vertalen als oude grootvader !

Wat Si Pho Chai
Wat Si Pho Chai

Uniek in Wat Si Pho Chai, tenminste ik heb het nog nooit in een andere tempel gezien, is dat het een combinatie is van Boot en Wihaan. Er is een verhoog dat afgebakend is door grensstenen, die normaal buiten rond een Boot gezet worden. Hierdoor word dit deel een heilig deel dat enkel voor de monniken bestemd is. De rest van de tempel is voor iedereen toegankelijk.

Wat Si Pho Chai
Foto Patchaneeboon
Wat Si Pho Chai
Wat Si Pho Chai

Luang Pho Phet.

Luang Pho Phat het kleine Boeddha beeldje dat in de pagode staat achter de Wihaan, is een beeldje dat meegebracht werd door de jagers uit Lan Chang. Oorspronkelijk stond dit beeldje in de tempel, maar door omstandigheden was er geen monnik meer in de tempel, en werd hij verwaarloosd. De oude mensen uit het dorp hebben dan het beeldje mee naar huis genomen en er jarenlang voor gezorgd. Later is dan de pagode gebouwd om het beeldje en plaats te geven. Dit beeldje heeft een bijzonder heilige betekenis voor de mensen van Laeng Pha. Het word ook altijd bewaakt als de deuren open gezet worden. Dit gebeurd enkel op dagen dat er feestelijkheden in de tempel zijn.

Wat Si Pho Chai
Wat Si Pho Chai
Wat Si Pho Chai
Wat Si Pho Chai
Wat Si Pho Chai
Wat Si Pho Chai
Wat Si Pho Chai

Een kleine pagode bij Wat Si Pho Chai.

De hoop stenen die hier liggen zijn de resten van een pagode waar de asse van de monnik die de tempel gebouwd heeft worden bewaard. De inwoner van Saeng Pha hebben nog steeds veel respect hiervoor. Voor er iets gedaan word in de tempelvragen ze hem nog steeds toestemming.

Wat Si Pho Chai
Wat si Pho Chai

Op dit moment is er een renovatie bezig van de tempel. Onder andere de panelen boven op de zijmuren worden opnieuw met gekleurd glas ingeplakt, in dezelfde stijl als vroeger.

Lode Engelen. Foto’s genomen in Saeng Pha, Na Haeo, Loei op 16.12.2020 en 30.12.2021.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

5 reactie op “Wat Si Pho Chai in Na Haeo.”
  1. Wat kan zo’n oude tempel mooi zijn in alle eenvoud!
    Beetje jammer wel dat de muurschilderingen er nooit gekomen zijn. Maar blijft mooi om te zien. Prachtige foto’s van jullie twee!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *