Schoolfeest Khua Mung

Deze fotoreportage van een schoolfeest is al gepubliceerd geweest op Trefpunt Azië. Trefpunt is ondertussen verdwenen van het net. En omdat deze reportage een mooi beeld geeft van de inzet van de jeugd hier wil ik ze toch graag opnieuw tonen.

Onze school Wat Paak Muang 80 jaar !

Dit jaar (2018) bestaat de school Wat Paak Meuang in ons dorp 80 jaar! Reden genoeg om een groot feest te organiseren. De school is een uitgebreide basisschool, wat betekent dat de kinderen er onderwijs kunnen volgen tot en met het derde jaar middelbaar onderwijs. Op dit moment zijn er 280 leerlingen in de school. Ze zijn verdeeld over klassen van twintig tot dertig leerlingen.

Schoolfeest Khua Mung

Geld voor de school.

De geldbomen die geschonken zijn door de mensen van ons dorpje, staan klaar voor de Pha-Pa-ceremonie. Pha Pa is een boeddhistische ceremonie, bedoeld om geld in te zamelen. Dat kan voor een tempel zijn, maar ook voor een school of ziekenhuis. Het geld dat ingezameld is, gaat gebruikt worden om een soort workshop te bouwen voor het middelbare deel van de school. Kinderen die na de basisschool nog drie jaar in deze school blijven, stoppen vaak met hun studie na deze drie jaar en zijn slecht voorbereid voor de arbeidsmarkt. Met deze workshop wil de school daar iets aan doen en de kinderen een kleine beroepsopleiding meegeven.

Schoolfeest Khua Mung

Helaas is het zo, dat wanneer er een Pha Pa gehouden wordt, anders dan voor een tempel, de omslagen niet zo veel geld bevatten. Maar toch hebben zowel de leerkrachten als de leerlingen er een mooi feest van gemaakt.

Schoolfeest Khua Mung

Een klein orkestje zorgt voor de muzikale ondersteuning.

Schoolfeest Khua Mung

Het feest begint met een Seub-chata-ceremonie. Hierin vragen de monniken een lang leven voor degene die onder de zum (Thai ซุ้มพิธี) zit. Ook de school word beschouwd als een leven wezen, maar omdat zij niet onder de zum kan zitten hebben enkele leerkrachten er plaats genomen.

Schoolfeest Khua Mung
Schoolfeest Khua Mung

Omdat niet iedereen onder de zum kan gaan zitten, worden de aanwezigen met een touwtje verbonden met de zum. Op die manier is het net of ze er zelf ook onder zitten.

Schoolfeest Khua Mung
Schoolfeest Khua Mung

De Seub Chata is een boeddhistische ceremonie. Het is dus de taak van een monnik om de geldbomen in ontvangst te nemen en door te geven aan de school.

Schoolfeest Khua Mung
Schoolfeest Khua Mung

De kinderen van de basisschool hebben snoepgoed gemaakt en proberen dit te verkopen. Zo brengen zij ook een beetje geld binnen.

Schoolfeest Khua Mung

Na de ceremonies komen de drummers als eerste aan bod bij de bijzonder goed verzorgde optredens.

Schoolfeest Khua Mung
Schoolfeest Khua Mung

Hemelse steun voor het schoolfeest.

De nok gingkala (vogels) en too (een mythisch dier) zijn ook uit het hemels bos naar beneden gekomen om feest te vieren samen met de mensen. De kinderen hebben hier echt wel een mooie prestatie neergezet!

Schoolfeest Khua Mung
Schoolfeest Khua Mung

Ieder dorp heeft wel een groep vrouwen die bij diverse ceremonies de nageldans komen brengen. Ook zij doen mee aan het schoolfeest om de school een beetje te steunen.

Schoolfeest Khua Mung
Schoolfeest Khua Mung
Schoolfeest Khua Mung
Schoolfeest Khua Mung
Schoolfeest Khua Mung
Schoolfeest Khua Mung

© Lode Engelen. Fotos genomen in Khua Mung, op 4.11.2018.

Vond je dit stukje interessant? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen!

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

7 reactie op “Schoolfeest in Khua Mung”
  1. Citaat:
    ‘Pha Pa is een boeddhistische ceremonie, bedoeld om geld in te zamelen.
    Pha Pa is in het Thaise schrift ผ้าป่า (phaa, dalende toon, paa, lage toon), en dat betekent ‘kledij uit het bos’. Hoe zat dat?

    Crematies vonden vroeger in het bos plaats. Een stapel brandhoud werd aangestoken, het lijk werd er op gelegd en iedereen rende weg. Vaak bleven er kleren achter. De Boeddha vond dat monniken die kleren maar moesten verzamelen, knippen, naaien en mooi oranje verven, en dan was er een monnikspij. De dorpelingen vonden dat erg zielig en ze hingen daarom kledij op in het bos voor monniken om dat mee te nemen. Een gift aan de monniken. Boskledij.

    Nu wonen monniken in villa’s, krijgen ze zoveel eten dat het meeste wordt weggegooid en geven de gelovigen jaarlijks, of vaker, pijen aan de monniken. Je ziet dat de koning dat vaak doet, anderen moeten in de koninklijke tempels daarvoor betalen. Nou ja, de koning moet ook leven. Aan het eind van de drie maandmaanden regenretraite is er de กทิน ceremonie: het aanbieden ven pijen. De kledingkasten van monniken zitten echt overvol!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *