น้ำตกบ้านห้วยส้มป่อย (De Huai som poy waterval)

Deze waterval zou je kunnen beschrijven als “klein maar fijn”. Huai Som Poy bestaat uit twee niveaus, maar ze zijn niet enorm hoog of breed. De waterstroom is ook niet overdreven krachtig, maar toch is het een prachtig gezicht.

De waterval bevindt zich aan de zijkant van Doi Inthanon, de hoogste berg van Thailand. De weg er naartoe slingert zich smal en kronkelig door de bergen. Vanaf de grote highway 108 tot aan de waterval is het ongeveer 20 km rijden. Gelukkig is de weg momenteel in goede staat, met veel vernieuwde stukken. Hoewel op sommige plekken het wegdek nauwelijks lijkt vast te zitten aan de bergwand, hield alles stand toen wij erover reden.

Als je vanaf de weg een honderdtal meter stroomafwaarts loopt kom je aan deze “afslag”. Vanaf hier loopt een smal paadje naar beneden, tot aan een brugje over de rivier.

De eerste verdieping.

Onderaan het eerste deel van de waterval is er een schitterend meertje waar kinderen zich echt kunnen uitleven. Vooral tijdens het droge seizoen stroomt het water niet te snel, maar het meertje blijft toch diep genoeg om te zwemmen en plonsen.

Huai som poy

De tweede verdieping van Huai som poy.

De tweede verdieping van Huai som poy is een beetje hoger en breder dan de eerste. Je kan moeilijker aan het water geraken, maar je kan wel via een smal paadje achter het watergordijn doorlopen. En op die manier kan je wel aan het water geraken.

Huai som poy
Huai som poy
Huai som poy
Huai som poy
Huai som poy

De mensen van het nabijgelegen dorpje zorgen goed voor de omgeving van de waterval. Ze verkopen er ook water en frisdrank, en als je trek krijgt, zijn de som tam (papajasalade) en de op lage temperatuur gebakken kip gewoonweg verrukkelijk.

Phra Maha Chedi Piyachai Mongkhon Sermsuksakulchai

พระมหาเจดีย์ ปิยชัยมงคลเสริมสุขสกุลชัย

Als je bij de waterval bent, dan ben je ook dicht bij deze mooie pagode, en kan je best even gaan kijken.

Het is een pagode waar de monnik Phra Achan Kuang en de dorpsbewoners van Huai Khanun samen aan hebben gewerkt. Ze hebben hun krachten gebundeld en het resultaat mag er echt zijn. De mensen in Huai Khanun behoren tot de etnische Karen, en hoewel ze eigenlijk katholiek zijn, hebben ze toch deze Boeddhistische pagode gebouwd en houden ze regelmatig Boeddhistische ceremonies.

Tijdens de rit naar de waterval geniet je op veel plekken van adembenemende uitzichten op de bergen van Doi Inthanon.

Een andere prachtige waterval die absoluut een bezoek waard is, is de Mae Puai in Mae Win, Mae Wang, Chiang Mai.

© Lode Engelen en Patchaneeboon Charoenpiew. Fotos genomen op 03.04.2024 in Doi Kaeo, Chom Thong District, Chiang Mai 50160.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

2 reactie op “Nam tok Huai som poy.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *