Een tempeltje dat zelf een relikwie geworden is.

Wat Salaeng of Wat Pa Sukanthathamram staat in Huai O, Long District, in Phrae. In het oude tempeltje worden relikwieën bewaard van het borstbeen van Boeddha . De tempel zou gebouwd zijn tijdens de periode van Phra Nang Chamdevi, iets meer dan 700 jaar geleden. Er staan oude Boeddhabeelden uit het tijdperk van het Dvaravati-koninkrijk en van uit de Ayutthaya periode.

Wat Saleang Huai O

De legende verteld ons dat toen de Boeddha naar Doi SaLaeng Luang kwam, de monniken en de dorpelingen de boeddha te eten gaven. De koning Khamfen en zijn vrouw Khamfei boden toen de Boeddha als eerbetoon een salaeng bloem ( witte bloem ) aan. Boeddha heeft toen gezegd dat in de toekomst, op deze plaats, asse van hem zouden bewaard blijven. Het plaatsje zou blijven floreren in de toekomst. De tempel is naar de bloem vernoemd.

Het tempeltje is in typische Lanna stijl gebouwd. Ondanks de vele restauraties heeft het toch nog steeds zijn oude stijl bewaard.

De grensstenen die rond de tempel staan zeggen ons dat het gebouw gebruikt werd als ” boot “, oftewel wijdingszaal voor de monniken.

Rust tussen kunstwerken van Wat Salaeng.

De tuin rond de tempel is bijzonder schaduwrijk en straalt een enorm gevoel van rust uit. Als er ergens een goede plaats bestaat voor meditatie en bezinning dan is het hier wel.

Wat Salaeng Huai O

Het dak van het tempeltje heeft nog steeds houten pannen, net zoals het was toen hij gebouwd werd.

Rond de Boot van Wat Salaeng staan nog verschillende oude kunstwerken, die op zich alleen al de moeite waard zijn om te bekijken.

In de tuin achter de tempel liggen nog een paar heel oude, helaas kapotte, beelden die getuigen van een rijk verleden.

© Lode Engelen. Foto’s gemaakt in Huai O, Long, Phrae op 18.12.2020.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

2 reactie op “Thailand. Wat Salaeng in Huai O, Een heel oud tempeltje.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *