Lode Engelen, De grootste teak

Mahasak, de grootste teakboom ter wereld staat in het Ton SakYai Forest Park. De boom, die naar schatting meer dan 1.500 jaar oud is, is 37 meter hoog en heeft een omtrek van 9,58 meter aan de basis. Hoewel het bovenste deel van de boom tijdens een storm is afgebroken, leeft de stam nog. De gigantische teakboom, gevonden in 1927, maakt deel uit van het 35 vierkante kilometer grote park van gemengd loofbos. Een wandelroute van twee kilometer stelt bezoekers in staat om het bos uit de eerste hand te verkennen. Het SakYai Forest Park ligt op ongeveer 92 kilometer van de stad Uttaradit via de snelwegen 1045, 1146 en 1047, voorbij de ingang van het Khlong Tron National Park. De rit gaat door bladverliezend dipterocarp, en teak bos, waar de bladeren in de wintermaanden in prachtige kleuren veranderen. Sak Yai Forest Park is dagelijks geopend van 06.00-18.00 uur.

Lode Engelen, De grootste teak

De boom heeft de houtkap door verschillende westerse bedrijven, in de vorige eeuw, overleefd doordat hij hol was aan de binnenkant. De East Asiatic company heeft de boom in 1927 ontdekt, en heeft er een hek rond gebouwd. De bedoeling was de boom als een monument te behouden voor de volgende generaties. In 1954 is de boom gemeten, en had hij een omtrek van 954 cm. Hij groeit ongeveer 1.2 cm in omtrek per jaar. Het is dus zeker geen snelle groeier.

Lode Engelen, De grootste teak
Lode Engelen, De grootste teak

Japanse boomdokters en de teakboom.

Tussen 1998 en 2000 is er een houten houten promenade rond de boom gemaakt. Door de vele bezoekers die rond de boom liepen werden de wortels beschadigd. Tegelijkertijd zijn er boom dokters uit Japan gekomen. Deze hebben de boom bestudeerd, en een stuk uit de stam verwijderd, omdat het door termieten aangetast was. Zij hebben ook op acht plaatsen rond de boom buizen in de grond gestoken. Hierdoor kunnen er gemakkelijk voedingsstoffen aan de boom gegeven worden. Tegelijk word er ook water via de buizen bij de wortels gebracht.

Lode Engelen, De grootste teak

Tijdens hun verblijf hebben de japanners ook een deel van de schors dat door schimmels aangetast was verwijderd. Daarna hebben ze ook een anti schimmel producten op de stam aangebracht. Dit om te voorkomen dat de stam opnieuw aangetast zou worden.

Lode Engelen, De grootste teak

Tegenwoordig is er de Mahasak boom werkgroep, onder leiding van Professor Chuphong Sukumonnan, die voor de verzorging van de boom zorgt.

© Lode Engelen. Foto’s genomen op 17.12.2020 in Nam khai, Uttaradit.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

3 reactie op “De grootste teakboom ter wereld !”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *