Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham
Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham
Wat Phra That Doi Kham op zijn berg, gezien vanuit het park Royal Flora Ratchaphruek.

Wat Doi Kham betekent “Tempel van de Gouden Berg”, de tempel ligt op de Doi Kham-berg, omgeven door prachtige berglandschappen. Deze oude tempel heeft meer dan 1.300 jaar geschiedenis. De pagode is vermoedelijk gebouwd rond 687 om er relikwieën van Boeddha in te bewaren.

In latere eeuwen is de tempel verlaten, en pas in 1966 terug ontdekt. Bij een instorting van de pagode hebben mensen uit de omgeving een verborgen kamer ontdekt met een aantal oude Boeddha beelden. Op dat moment is men begonnen met de heropbouw van de tempel.

Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham

De Phra That Doi Kham-tempel werd gebouwd door de tweelingzonen van koningin Chamadevi van Lamphum ( toen nog Haripunchai). In de pagode worden nog steeds relikwieën van Boeddha bewaard. Vroeger heette de tempel ” Wat Suwannabanpot “, maar de dorpelingen noemen hem liever ” Wat Doi Kham “.

Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham
Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham

Trappen uitgehouwen in de vorm van witte naga’s (mythische waterslangen) leiden naar een kalm en rustig uitkijkpunt met een panoramisch uitzicht over Chiang Mai. Vanaf het uitzichtpunt vertrekt de trap naar de tempel. Deze trap is minder breed, en het laatste stuk is vrij stijl. De wandeling naar boven is zeker de moeite waard, want het spirituele gevoel dat je krijgt als je door de poort loopt, is geweldig.

Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham
Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham

Luang Por Tun Jai

Luang Por Tun Jai, het Boeddha beeld waarvan wordt verteld dat het in staat is om onmiddellijk elke wens te vervullen.

Bid tot “Luang Por Tan Jai”. Spreek uw wens en uw naam uit, en vertel hem hoeveel jasmijnkransen U hem zult brengen nadat uw wens in vervulling is gegaan.

Het Boeddha-beeld word zeer druk bezocht om een wens te doen, samen met de belofte van een aantal jasmijn bloemen te komen brengen. Als je wens binnen 3 maanden uitkomt, moet je terugkeren om je belofte na te komen en je dankbaarheid te tonen aan het Boeddha beeld. Vijftig is het minimum aantal slingers dat je moet aanbieden, maar het kan oplopen tot zelfs een miljoen. Het aantal moet uiteraard in verhouding staan tot de wens die je gedaan hebt.

De mensen komen uit het heel Thailand, en de naburige landen, om te bidden, maar nog veel meer om rijk te worden. Het is verbazingwekkend hoeveel jasmijnslingers de mensen aan Luang Por Tun Jai aanbieden, dus…?

Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham
Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham
Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham
Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham
Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham
De kleine “boot” van de tempel is volledig in Lanna stijl gebouwd.

Het tempelterrein van Wat Doi Kham.

Het terrein van de Doi Kham-tempel omvat ook een groot terras dat uitkijkt over de stad beneden. Je kan zowel de stad als de glooiende bergen aan de achterkant van de Doi Pui-berg zien. Naar onder heb je een geweldig uitzicht op de omgeving, waaronder het nabijgelegen park, Royal Flora Ratchaphruek.

Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham
Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham

Een apart tempeltje staat naast de boot, hier staat een beeld in van de Ruesi, een ascetische kluizenaar, die de koningin als kind zou hebben geadopteerd. Volgens de legende vond de kluizenaar de jonge prinses zittend op een gigantische lotusbloem. Hij voedde haar op en ze trouwde met één van de prinsen van de Mon-hoofdstad Lopburi in Centraal-Thailand. De koning stuurde haar vervolgens naar het noorden op een missie om een ​​nieuwe stad en een zusterkoninkrijk voor het Mon-volk van Lopburi te vestigen.

Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham

De pagode is het oudste bouwwerk van de Wat Phrathat Doi Kham. Ze werd gebouwd in 687. Ze deelt veel kenmerken met de chedi van de beter bekende Wat Phrathat Doi Suthep. Deze tempel ligt iets meer naar het noorden op dezelfde bergketen.

Een lokale legende vertelt over twee reuzen die duizenden jaren geleden in het Doi Kham-gebied woonden. De reuzen lusten graag een stukje mensenvlees. Toen Boeddha het gebied bezocht, overtuigde hij de reuzen ervan om het kannibalisme op te geven en zich tot het boeddhisme te bekeren. De Boeddha gaf ze een relikwie van zijn haar. Deze relikwie is bewaard gebleven in de pagode van de tempel.

Een andere legende verteld ons dat Boeddha die de tempel bezoekt er een rakshasa (demonen) familie ontmoette die hem probeerden op te eten. Boeddha overwon hen door hen zijn vriendelijkheid toe te sturen, die ze niet konden weerstaan. De rakshasa-familie bekeerde zich uiteindelijk, vereerde Boeddha, en ze stopten met het eten van mensenvlees.

Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham

De zittende Boeddha.

Met een hoogte van 17 meter is het de grootste zittende Boeddha in Chiang Mai. Hij is ook groter dan een aantal andere beroemde gigantische Boeddha-afbeeldingen, zoals die in Kamakura en Nara in Japan. De Boeddha heeft karakteristieke Lanna-kenmerken die typerend zijn voor Boeddha-afbeeldingen uit Noord-Thailand, zoals een rond gezicht en een lotusknopvormig kroonuitsteeksel.

Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham

Het nieuwe gebouw dat door het bedrijf Thai Airways is gebouwd.

Lode Engelen, Wat Phra That Doi Kham
Koningin Chamadevi van Haripunchai die haar zoons de tempel heeft laten bouwen.

Foto’s in groot formaat bekijken kan je hier !

©Lode Engelen. Foto’s genomen bij Wat Doi Kham op verschillende tijdstippen.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

Eén reactie op “Wat Phra That Doi Kham.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *