Lode Engelen, Dhanabadee museum
Lode Engelen, Dhanabadee museum van de kippen kom

In 1955 kwam een chinese immigrant, Simyu Sae Qin, in lampang aan, en vond in het Jae Hom district de bijzonder fijne kaolin klei. Samen met een paar vrienden begon hij kommen en borden te maken met deze witte klei. De Ruamsamakkee fabriek van Simyo, was de eerste keramiekfabriek van Lampang. De productie was verre van eenvoudig. Vermits er nog geen echte industriële machines waren, moest alles met de hand gedaan worden. In 1965 begon hij in de fabriek de nog steeds zeer populaire “kippen kom” te produceren.

Lode Engelen, Dhanabadee museum kippen kom

Een aantal jaren later heeft hij de eerste fabriek gesloten en heeft hij de Dhanabadesakul fabriek gestart. Dan begon hij door heel Thailand zijn keramiek te verkopen. Op elke markt en in ieder winkeltje in heel Thailand vind je de beroemde kippen kommen. Dit heeft Lampang een goede reputatie opgeleverd voor de productie van keramiek. Er werken ongeveer 200 mensen in de fabriek, en de producten worden naar een zeventigtal landen geëxporteerd, waaronder China, Japan en de VS.

Lode Engelen, Dhanabadee museum van de kippen kom

Van fabriek naar museum.

Momenteel hebben zijn dochter en zoon het bedrijf in handen, en in 2012 hebben zij een deel van het oude bedrijf omgebouwd tot het museum van de keramiek productie in Lampang.

Lode Engelen, Dhanabadee museum

Het museum toont je hoe de beroemde kippen kommen geproduceerd en gebakken werden in de oude oven. Tegelijkertijd krijg je ook een mooie demonstratie van de manier waarop ze vandaag de dag gemaakt worden.

Lode Engelen, Dhanabadee museum

Waarom zijn de kippen kommen zo populair ? De afbeelding van een kip of haan aan de zijkant van de kom heeft iedereen geïnspireerd om hard en ijverig te werken. Eten uit de kippen kommen geeft inspiratie om de moed er in te houden, en net zo ijverig te zijn als kippen. ( Chinese wijsheid )

Lode Engelen, Dhanabadee museum
Lode Engelen, Dhanabadee museum
Lode Engelen, Dhanabadee museum van de kippen kom
Lode Engelen, Dhanabadee museum
Lode Engelen, Dhanabadee museum
Lode Engelen, Dhanabadee museum

Een modernere versie van de oven. De beroemde kippenkom is niet het enige product dat in de fabriek gemaakt word. Op dit moment word er een heel gamma van keramische producten geproduceerd van de witte klei.

Lode Engelen, Dhanabadee museum en de kippen kom

De ingewikkelde patronen op de vazen en bekers worden niet meer met de hand geschilderd. Een speciale sticker met het patroon word op de kommen geplakt, waarna ze in de oven ingaan.

Lode Engelen, Dhanabadee museum
Lode Engelen, Dhanabadee museum en de kippen kom

© Lode Engelen. Foto’s gemaakt in Lampang op 29 November 2019

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

Eén reactie op “Het Dhanabadee museum in Lampang.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *