Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee

Het woord ‘Kamille’ stamt af van de Griekse taal en betekent letterlijk ‘op de grond groeiende appel’. De kamille plant lijkt volgens mij niet veel op een appel, maar wel op de paardenbloem. De bloemetjes van de plant worden gebruikt om thee te maken.

Lode Engelen, Kamille Thee

De foto’s zijn genomen bij het Sa-Ngo Royal Project Development Center Si Don Mun, Chiang Saen. Het project is opgezet door koning Bhumibol en de Royal Project Foundation samen met de universiteit van Maejo in Chiang Mai.

Lode Engelen, Kamille Thee

Het Doi Sa-Ngo project is verantwoordelijk voor 4 dorpen, ongeveer 643 huishoudens en 2.672 inwoners. En dat in een gebied van 38 vierkante kilometer. Er wonen zowel Akha als Tai Lue in de streek van de “Gouden Driehoek” waar het project zich bevind.

Lode Engelen, Kamille Thee

De royal project foundation.

De Royal project foundation is een Thaise non-profitorganisatie, gevestigd in Noord-Thailand. Deze organisatie werd opgericht door koning Bhumibol Adulyadej als een overkoepelende organisatie voor zijn liefdadigheidsinitiatieven en onderzoek. De focus van de stichting ligt op het verbeteren van de levenskwaliteit van de bergstammen. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan het stopzetten van de opiumteelt, en het verbeteren van de bossen en watervoorraden in noord Thailand. De Royal Project Foundation is een van de eerste en meest succesvolle projecten voor de uitbanning van de opiumproductie. In 1988 kreeg de stichting de Ramon Magsaysay Award for International Understanding.

Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee

De plukkers beginnen s’ morgens al vroeg, en werken door tot een uur of vijf in de namiddag. Op een hele dag kunnen ze ongeveer 5 kg bloemetjes plukken.

Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee

Het resultaat van een hele dag plukken word op een speciale tafel gegooid, en meegekomen blaadjes en steeltjes worden verwijderd. De zuivere bloemetjes worden in een bak gegooid om te wegen. Een goede plukster kan zo een 500 Baht ( 11 euro ) verdienen op een dag. Dit lijkt misschien niet veel, maar het is een vrij goed betaalde job voor de mensen van de bergstammen in de streek. Het is eigenlijk wel aangenaam werk. De velden liggen in de bergen op een hoogte van ongeveer 600 meter. En op die hoogte is het nooit te warm. De gemiddelde temperatuur over heel het jaar is 21 graden. In de winter kan de temperatuur s’ nachts tot 6 graden dalen.

Lode Engelen, Kamille Thee
Lode Engelen, Kamille Thee

© Lode Engelen. Foto’s genomen op 13.02.2021 in Si Don Mun, Chiang rai.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

4 reactie op “Kamille Thee plukken in Chiang Rai.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *