Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Wat Phra That Mae Chedi ligt op de top van Doi Mae Chedi in Wiang Pa Pao. De oorspronkelijke tempel is ergens rond het jaar 1000 gebouwd, en meer dan 900 jaar is er niets meer van gehoord.

In 1988 hebben een paar monniken en de lokale bevolking de pagode hersteld. En is er nieuw leven in de tempel geblazen door  Phra khru Paiboon Pattanapirak (Tawana Prakokmo) die geboren is in Baan Mae Chedi.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Een beetje geschiedenis.

Een historische kroniek vertelt ons dat Mae Chedi in 1040 werd gebouwd door koning Anrudh van het heidense Myanmar. Het legendarische verhaal vertelt dat de koning in die periode zijn gezanten en monniken naar Sri Lanka stuurde om de tripitaka (een complete set van boeddhistische geschriften), een paar relikwieën van Boeddha en een smaragdgroen beeld van Boeddha te gaan halen.
Terwijl de expeditie op de terugweg was, werd hun schip uit koers geblazen door een storm. De storm blies het schip naar een baai in Cambodja, en het schip werd vervolgens in beslag genomen door de koning van Cambodja.

Koning Anrudh heeft dan een delegatie naar Cambodja gestuurd om er te onderhandelen over de teruggave van de in beslag genomen artikelen. Maar de delegatie kreeg enkel de tripitaka en de relikwieën mee terug. De Cambodjanen hielden de smaragdgroene Boeddha voor zichzelf. Bij tambon Mae Chedi beval de koning een pagode te bouwen om de twee heiligdommen te huisvesten.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Khruba Srivichai

In 1926, ging Khruba Srivichai ( de heilige van Lanna ), op reis naar Doi Thung om er de relikwieën te herstellen. Op weg daar naartoe bezocht hij Doi Mae Chedi om hulde te brengen aan Phra That Mae Chedi.

Khruba Srivichai wist dat er op deze plaats een oude heilige pagode gestaan had. Hij heeft toen de omgeving onderzocht en vond de overblijfselen van een oude pagode in een groot diep gat. De monniken die met hem reisden hielpen hem een rechthoekige pagode te bouwen die de overblijfselen van deze oude pagode bedekte. De pagode heeft de naam Srivichai-pagode gekregen. Zij bevat een grote hoeveelheid relikwieën en Boeddhabeelden die in 1937 door de dorpelingen werden aangeboden aan hem.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Hoge steile bergen en mooie, gezonde bossen omringen de tempel.
De tempel kreeg toestemming van het Forestry Department om een gemeenschapsbos en een plaats om het vreedzame samengaan tussen het boeddhisme en het bos van het nabijgelegen Huay Ya Kham Ma-reservoir te tonen. De plaats, die ongeveer 55 hectare land beslaat, is nu een opleidings- en recreatiegebied.

Paiboon Pattanapirak heeft een paar dingen beloofd toen hij de renovatie van de tempel aanpakte.

“De pagodes zullen in goede staat gebracht worden, en de tempel zal goed bereikbaar gemaakt worden voor de lokale bevolking”.

“Wat Phra That Mae Chedi wordt het centrum van toegepast onderwijs met bosbouw en parken, en zal jongeren trainen met moraliteit en milieu”.

“Het bosgebied rond Phra That Mae Chedi zal zo veel mogelijk behouden blijven”.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Het hele tempelterrein is bijzonder goed onderhouden. Overal kan je mooie schaduwrijke plekjes vinden die uitnodigen om te ontspannen.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Een nieuw bijgebouwde Boot met een statige trap toont ons dat de tempel nog steeds erg actief is.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Het museum van Wat Mae Chedi.

Op 27 december 2007 was er een graafmachine aan het werk op een kruispunt aan Wat Noi (een oude tempel in het gebied van Wat Mae Chedi). Bij de graafwerkzaamheden id de machine is op een metalen kist gestoten. De machine werd stopgezet, en de arbeiders hebben de bronzen kist opengemaakt. De kist bleek een aantal relikwieën en antieke voorwerpen te bevatten.

Die nacht kreeg Paiboon Pattanapirak een visioen van een monnik. In het visioen vertelde de monnik hem over de geschiedenis van deze oude verlaten tempel, en vermelde ook dat er in het gebied nog meer dan 20 tempels te ontdekken zouden zijn. De monnik toonde hem waar hij moest gaan zoeken.

Toen hij even later wakker werd, ging hij met een schop en zaklamp naar het tempelterrein, en bij het graven vond hij een oude stenen muur. De monnik begon dieper te graven en vond een gouden Boeddha en nog een bronzen kist. Toen hij deze opendeed, vond hij een gouden ketting, armbanden van witte jade, van brons, een aantal amuletten en andere antieke voorwerpen.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen

De voorwerpen die hij gevonden heeft, aangevuld met andere antieke beelden en religieuze voorwerpen staan nu tentoongesteld in het museum. Het is een bijzonder mooie collectie, die een bezoekje meer dan waard maakt.

Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen
Wat Mae Chedi, Lode Engelen

Meer foto’s van het museum kan je hier bekijken!

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Wiang pa pao op 10.02.2021.

หมู่ 5
ตำบลแม่เจดีย์ใหม่ อำเภอเวียงป่าเป้า จังหวัดเชียงราย
57260 Tambon Mae Chedi Mai
Amphoe Wiang Pa Pao
Chang Wat Chiang Rai 57260
Thailand

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

3 reactie op “Wat Mae Chedi in Wiang Pa Pao.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *