Thai Yai ceremonie
Thai Yai ceremonie

Als het slecht gaat in je leven, dan ga je toch gewoon naar de tempel om alle slechte invloeden rond jou te laten verwijderen. Bij de Tai Yai kan het met een Sadokro Tochata !

De Tai Yai, of Shan zijn een Tai-etnische groep uit Zuidoost-Azië. De Shan is de grootste minderheidsgroep van Myanmar, en leven voornamelijk in de Shan-staat van dit land. ‘Shan’ is een verzamelnaam voor alle Tai-sprekende volkeren in Myanmar. De hoofdstad van de staat Shan is Taunggyi, de op vier na grootste stad van Myanmar met ongeveer 390.000 inwoners.

Maar ook in Thailand, en dan vooral in het noorden, zijn er grote groepen Tai Yai te vinden. Zij hebben een andere cultuur dan de Tai (Thai) in Thailand.

Thai Yai ceremonie

De tempels bij de Tai Yai zijn op een heel andere manier gebouwd dan de gewone tempels in Thailand. Naast de ruimte voor he Boeddha beeld zijn er ook afgescheiden slaap en woonruimtes voor de monniken in het gebouw voorzien. Hierdoor ontstaat er een veel gemoedelijker sfeer in deze tempels dan bij de statige rijkelijk versierde tempels bij de Thai.

Thai Yai ceremonie
Wat San Pa ko in Chiang rai.
Thai Yai ceremonie

De Sadokro Toshata ceremonie.

De Sadokro Toshata ( Thai สะเดาะเคราะฮ์ ตอชะฅา) ceremonie die we hier zien bestaat ook bij de Thaise tempels. De uitvoering ervan verschilt niet zoveel. De gebeden die uitgesproken worden verschillen wel wat, maar het doel blijft hetzelfde. Met de ceremonie word geprobeerd alles wat slecht gaat in je leven, samen met de eventuele slechte geesten die jou vergezellen, te verwijderen.

Thai Yai ceremonie Sadokro Tochata

De mensen hier in de San Pa Ko tempel hadden een ernstig ongeval gehad, en hadden een sterk vermoeden dat dat kwam doordat ze beïnvloed waren door slechte geesten. Bij de ceremonie gaan ze op rijst zitten, en de monniken houden een doek over hun om hun te verenigen. De leider van de ceremonie begint dan een aantal gebeden uit te spreken.

Thai Yai ceremonie Sadokro Tochata

Rijst bij de ceremonie heeft een speciale betekenis, rijst word min of meer als heilig beschouwd, en heeft de capaciteit om slechte dingen op te nemen.

Thai Yai ceremonie Sadokro Tochata

Na de gebeden gaan ze op de trap van de tempel zitten en word er rijst over hun gegooid. Op die manier word er geprobeerd de slechte invloeden van hun af te gooien.

Thai Yai ceremonie Sadokro Tochata
Thai Yai ceremonie
Thai Yai ceremonie

Jonge monniken mogen de overgebleven rijst verzamelen zodat er geen “slechte” korreltjes achterblijven.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Chiang rai op 11.02.2021.

101/2 Soi Kangrongreanthetsaban 4
Tambon Rop Wiang
Amphoe Mueang Chiang Rai
Chang Wat Chiang Rai 57000
Thailand

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

Eén reactie op “Een Sadokro Toshata ceremonie bij de Tai Yai.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *