De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.

De Thai in een paar foto’s samenvatten is natuurlijk onmogelijk. Thailand is ruwweg 2000 km hoog en in het midden meer dan 500 km breed. De Thai van het zuiden zijn dus zeker niet de Thai van het noorden.

Thailand is een land met ongeveer 70 etnische groepen. De grootste groepen zijn de Thai, de Lao en de Yuan. Maar ook de Khmer en de Kuy zijn een aanzienlijke groep. Daarnaast zijn er ook de bergstammen waarvan de Karen de grootste groep vormen. In de drie zuidelijkste provincies zijn de Maleiers de grootste groep, samen met de Moken en de Ural Lawoi. Deze laatste zijn zigeuners. De Hmong en de Mien zijn er ook vertegenwoordigd. Om het plaatje compleet te maken zijn er ook nog de aloude immigrantengemeenschappen van Chinezen en Indiërs.

De Thai in Thailand.

Geschiedenis van de Thai in een notendop.

Van de 7e tot de 13e eeuw bevolkten de Tai, die mogelijk afkwamen van wat nu Guangxi in China en aangrenzende gebieden van Noordwest-Vietnam is, geleidelijk de riviervalleien van de Mekong, Chao Praya en Salween. Zij ontwikkelden een geavanceerd rijstproductiesysteem waardoor de gemeenschap snel kon uitbreiden. Sterke Tai-samenlevingen ontstonden op het Shan-plateau in het noorden van Myanmar. Maar ook langs de Mekong in het noorden in Xishuangbanna, en in Lanna en het Lao-rijk van Lan Xang.

De Thai in Thailand.

Deze samenlevingen ontwikkelden zich vervolgens tot staatsbesturen, zoals bijvoorbeeld Chiang Mai, de hoofdstad van Lanna, en later Sukhothai. De krachtigste die tevoorschijn kwam was Ayutthaya, dat Sukhothai in de 16e eeuw verving. Van de 16e tot de 18e eeuw breidden de Birmezen hun rijk uit naar het oosten, bezetten Lanna en delen van de Xishuangbanna, en vernietigden uiteindelijk Ayutthaya. Later heeft Thonburi, de Tai-opvolgerstaat van Ayutthaya, de Birmezen verslagen, en vestigde het Thailand zoals het nu nog bestaat.

De Thai in Thailand.

Laten we nu maar gewoon kijken naar de Thai in hun dagelijkse bezigheden.

De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.
De Thai in Thailand.

Meer foto’s van Thailand? Thailand in beeld 15.

© Lode Engelen. Foto’s genomen op diverse plaatsen en tijdstippen in Thailand.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

2 reactie op “De Thai in een paar foto’s.”
  1. Thanks voor de mooie foto’s Lode. Ik ben al vele malen in Thailand en Laos geweest en ik heb ontzettend terug mogen genieten van je foto’s.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *