Phra That si song rak
Phra That si song rak

Phrathat Sri Song Rak, Thai: พระ ธาตุ ศรี สอง รัก, betekent letterlijk de stoepa ter ere van twee liefdes. Het is een boeddhistische pagode gebouwd rond 1560 door Laotiaanse en Thaise koningen. Het is gelegen aan de Man-rivier in het Dan Sai-district, de provincie Loei in het huidige Thailand. Op ongeveer 30 kilometer van de grens tussen Thailand en Laos. De pagode word normaal de “Stupa of Love from the Two Nations” genoemd.

Phra That si song rak

De oude koninkrijken Lan Xang en Ayutthaya hadden een sterke gemeenschappelijke band en stonden tegenover een gemeenschappelijke vijand, de Birmezen. Rond 1556 besloten de koningen van de twee provincies, koning Say Setthathirath van Lan Xang en koning Maha Chakkraphat van Ayutthaya, een grote tempel te bouwen ter ere van een pact van wederzijds respect en verdediging tussen de twee koninkrijken. De koningen bouwden Phrathat Sri Song Rak net op de grens tussen hun konigkrijken.

Phra That si song rak
Phra That si song rak

Een replica van de steen, waar de overeenkomst in gebeiteld is, staat nu nog bij de pagode.

Een deel van de tekst luidt,

De komende generaties mogen het territorium van de ander niet schenden en onteigenen. Ze mogen niet hebzuchtig zijn of op een bedrieglijke manier handelen in hun interactie totdat de zon en de maan op dit land vallen.

Phra That si song rak

Toen de Fransen het Dan Sai-district annexeerden als onderdeel van Laos, dat zij gekolonialiseerd hadden, namen ze de steen mee naar Vietianne. Daar is de steen op een gegeven moment helaas aan stukken geslagen. De resten liggen nu in het Haw Phra Kaew Museum in Vientianne.

Phra That si song rak
Phra That si song rak
Phra That si song rak

De pagode is ongeveer 20 meter hoog en heeft een vierkante basis van 9 meter.

De lokale bevolking houdt al eeuwenlang, elk jaar op 15 mei, een rituele offerande aan de voorouders bij Phrathat Sri Song rak.

Phra That si song rak

He boeddha beeld van Phrathat Sri Song rak.

Het boeddha beeld in de kleine boot is achter glas geplaatst omdat er teveel goud opgeplakt werd. Tegenwoordig plakken de mensen het goud dan maar op het glas waardoor het beeld bijna onzichtbaar geworden is.

Phra That si song rak

© Lode Engelen, foto’s genomen in Dan Sai op 29.02.2020 en 21.06.2018.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

Eén reactie op “Phrathat Sri Song Rak, liefde tussen twee volkeren.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *