Nan Sao Din Na Noi, Lode Engelen

Sao Din Na Noi en Kok Sua bevinden zich in de Tambon Chiang Khong, aan de westkant van het Si Nan National Park in de provincie Nan.

Het is een prachtig natuurverschijnsel dat wordt veroorzaakt doordat het zand wegspoelt door de regen. Het resulteert in een vreemd bijna buitenaards aandoend landshap. Het zand is versteend door de eeuwen heen, en het blijft nu staan als zandstenen constructies.

Nan Sao Din Na noi, Lode Engelen

Sao Din Na Noi ziet eruit als een ravijn omringd door rood oranje rotsen in de meest grillige vormen. Met een beetje verbeelding kan je er allerhande figuren in herkennen. Het heeft een oppervlakte van iets meer dan 3 hectaren.

Het geheel is vergelijkbaar met het Pae Muang Pee Forest Park in de provincie Phrae, dat met overal verspreide dipterocarp bossen omringd is. Sa Din Na Noi is miljoenen jaren geleden ontstaan, en was daarvoor deel van de zeebodem. Ergens tussen tien en dertigduizend jaar geleden was het bewoond door neanderthalers. Er zijn stenen armbanden en bijlen gevonden die duiden op een bewoning door hun in deze eeuwen. Deze artefacten kan je nu gaan bekijken in het nationaal museum van Nan.

Nan Kok Sua, Lode Engelen

Een mooie legende.

Als je met de oudere mensen in de streek praat krijg je zeker nog te horen dat het gebied ontstaan is toen twee mannen in het bos zaten. Op een gegeven moment is de grond onder hun weggezakt en de mannen zijn veranderd in twee zandstenen zuilen. Deze staan nu nog steeds in het ravijn. Oudere mensen noemen de zandsteen zuilen ook wel “Poo Kieaw” of “Ebod”.

Nan Sao Din Na noi, Lode Engelen
Nan Sao Din Na noi, Lode Engelen
Nan Kok Sua, Lode Engelen
Nan Sao Din Na noi, Lode Engelen
Nan Sao DinNa Noi, Lode Engelen
Nan Sao din Na noi, Lode Engelen
Nan Kok Sua, Lode Engelen
Nan Kok Sua, Lode Engelen

Volgens een ander verhaal, dat oudere mensen uit de streek nog zeer levendig kunnen vertellen, zou de streek vroeger onveilig gemaakt zijn door tijgers die het vee van de boeren kwamen weghalen. Op een gegeven moment hebben de boeren zich verzameld, en bewapend met houten speren en stenen. Ze hebben in een wilde jacht de tijgers in Sao Din Na Noi naar Kok Sua, dat van bovenuit bekeken een groot diep gat is, gedreven. Toen de tijgers niet meer weg konden hebben ze ze allemaal gedood met hun speren en stenen. Dit deel van Sao Din ligt op een paar kilometer van de grote ravijn. Je kan er enkel ingaan via een ijzeren trap, dit deel mag je zeker niet missen, want het heeft een heel andere sfeer dan het grote stuk. Je kan er de geesten van de tijgers nog voelen rondsluipen !

Nan Kok Sua, Lode Engelen
Nan Kok Sua, Lode Engelen
Nan Kok Sua, Lode Engelen
Nan Kok Sua, Lode Engelen
Nan Kok Sua, Lode Engelen

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Sao din Na Noi en Kok Sua, Nan op 26.10.2020.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

Eén reactie op “Sao Din Na Noi en Kok Sua, het gat van de tijger !”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *