Ramayana

Ramayana

De Ramayana is een omvangrijk epos uit India. Samen met de Mahabharata vormt het een belangrijke culturele hoeksteen van het Hindoeïsme. Het geschrift wordt gebruikt om het geloof en hindoeïsme van mensen te ontwikkelen. De dichter en wijze Valmiki heeft het epos naar schatting tussen 750 en 500 v.Chr. in een bepaald metrum gezet om het gemakkelijker te kunnen onthouden. Het verhaal is door talloze generaties doorverteld. De eerste geschreven versie dateert ergens rond het jaar 1000 n.Chr. In Indië schreef men toen nog op palmbladeren. In totaal zijn er een 2000-tal gedeeltelijke of volledige manuscripten gevonden. De Ramayana bevat zo’n 24.000 verzen op 50.000 regels.

Ramayana

De Ramayana verteld ons het verhaal van prins Rama, zijn broer Lakshmana en zijn vrouw Sita. De hoofdlijn betreft de ontvoering van Sita door de demon Ravana. Ze wordt meegenomen naar Lanka (de stad met de gouden muren, nu Sri Lanka). Uiteindelijk wordt Ravana, met de hulp van Hanuman, door Rama gedood, en kan hij Sita mee terug nemen. Daarnaast zijn er veel andere verhalen in het epos opgenomen.

Ramayana

Het verhaal in het kort.

Om een zoon te krijgen, organiseert Koning Dasaratha een enorm offerfeest. Met als resultaat dat zijn drie voornaamste vrouwen vier zonen baren: Rama, Lakshmana, Bharata, en Satrughna. Aan het hof van koning Janaka bevond zich de grote boog van Siva. De grote boog zou door geen enkele sterveling gespannen kunnen worden. Rama spant met groot gemak de boog van Siva en wint daarmee Janaka’s dochter Sita als echtgenote. De derde vrouw van koning Dasaratha verzet zich echter tegen Rama’s installatie als troonopvolger.

Ramayana

De zoon van de derde vrouw, Bharata krijgt de troon, en Rama word verbannen. De oude koning sterft van verdriet. Bharata vraagt dan zijn broer Rama om toch koning te worden, maar Rama weigert. Hij trekt met Sita en zijn broer Lakshmana door het woud. Op een dag komt een vrouwelijke demon bij het drietal en tracht Rama te verleiden. In een gevecht word zij door Lakshmana verwondt, en één van haar broers word gedood. Haar andere broer, Ravana, zint op wraak. Met een list ontvoert hij Sita. Rama en Lakshmana krijgen de raad naar Sugriva, de apenprins, te gaan, die hen zou kunnen helpen om Sita terug te vinden.

Ramayana

Rama sluit een verbond met Sugriva en hele legers van apen gaan op zoek naar Sita. Na een tip springt Hanuman, Sugriva’s minister en raadsman, over de oceaan naar het eiland Lanka. Hanuman ziet Sita daar in een paleistuin en spreekt tot haar. Nadat hij Ravana’s lijfwacht gedood heeft word hij gevangen genomen. Maar hij ziet kans om te ontsnappen en Lanka in brand te steken. Sita blijft ongedeerd en Hanuman keert terug. De apen bouwen een brug naar lanka door stenen in de oceaan te leggen, en voeren samen met Rama een strijd om Ravana te verslaan. Ravana wordt door Rama gedood en Sita wordt bevrijd.

Ramayana

Rama keert terug.

Ze keren terug naar Ayodhya en Rama wordt tot koning gekroond. Maar het volk heeft er ten onrechte geen vertrouwen in dat Sita onaangerand is gebleven tijdens haar verblijf bij Ravana, en verwijt Rama dat hij haar weer bij zich heeft genomen. Sita wordt verbannen naar de kluizenaarshut van Valmiki, waar haar zoons geboren worden. Vele jaren later reciteren zij het gehele Ramayana epos voor de koning. Uit het gedicht hoort Rama dat zij de zonen van Sita zijn. Sita wordt ontboden en geeft nogmaals bewijs van haar onschuld. Maar zij heeft teveel geleden en op haar bede wordt ze in de aarde opgenomen, waar ze vandaan kwam.

Volgens koning Janaka is Sita uit de grond gekomen toen hij het rituele veld aan het omploegen was. Aangezien het een baby meisje was dat uit de voren omhoog kwam, terwijl het rituele veld werd ingewijd, word ze Seetha (Sita) genoemd

Nadat Sita teruggekeerd was in de aarde wordt Rama door Brahma getroost en keert terug naar de hemel.

Ramayana
Ramayana

De Thaise versie.

De Ramakien is de Thaise versie van de Indiase Ramayana. Het epos is waarschijnlijk in de 15e eeuw overgenomen, nadat de Thai Angkor hadden veroverd. De Ramakien verschilt op een paar kleine punten van de Ramayana, maar de strekking blijft volledig gelijk. Het verhaal word zeer vaak uitgebeeld in kunstwerken, en bij alle belangrijke gebeurtenissen weer opgevoerd. Vanaf 1782 heet elke koning van Thailand, Rama, dezelfde naam als het hoofdpersonage van het epos. Ook werd Ayutthaya, de toenmalige hoofdstad van het koninkrijk Ayutthaya, vernoemd naar een land in het epos, namelijk Ayodhya.

Ramayana

Hanuman de raadsman van de koning van de apen.

Ramayana

De uitvoering.

De foto’s zijn genomen bij een uitvoering van het verhaal door jonge mensen van de Karen in Mae Sariang ter gelegenheid van de Ook Phansa viering in 2018. De traditionele maskers die de kinderen droegen, en de prachtig versierde kleding maakten er een onvergetelijk spektakel van.

Ramayana
Ramayana
Ramayana
Ramayana
Ramayana

© Lode Engelen. Foto’s genomen op 23.10.2018 in Mae Sariang.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

Eén reactie op “De Ramayana, een groots epos.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *