Tha Rae
Tha Rae

Tha Rae is in 1884 gesticht door de Franse missionaris Xavier Guego. Hij kwam met zijn familie uit het centrum van Sakon Nakhon over het Nong Han meer, en stichtte een nieuwe nederzetting op de noordelijke oever. Ze stichtten er een rooms-katholieke kerk genaamd “St Michael’s Cathedral”.

In het begin kwamen er een tiental Vietnamese gezinnen van christelijke immigranten wonen, samen met een tiental gezinnen uit de Isaan. Toen een twintigtal gezinnen, die nu zijn uitgegroeid tot meer dan 2200 gezinnen.

Dit maakt Tha Rae de grootste katholieke gemeenschap in Thailand. Het valt onder het bestuur van het rooms-katholieke aartsbisdom Thare en Nonseng.

Tha Rae

Tha Rae is de grootste katholieke gemeenschap in Thailand, en heeft een ​​lokale traditie die uniek is in de wereld. Kerstmis word er ieder jaar gevierd met de “Tha Rae Star Procession”. Ze trekken in stoet van Tha Rae naar andere dorpen in Sakon Nakhon. Ze doen dit omdat er een sterk geloof is dat de ster van Bethlehem een speciaal symbool is van Jezus van Nazareth. Grote verlichte sterren geven de stoet een bijzondere sfeer. Met de ster wil men bevestigen dat Jezus onder de mensen geboren is. De stoet trekt al meer dan 100 jaar op kerstavond door Thae Rae en omgeving. Ze hebben hiermee een sterke christelijke reputatie opgebouwd.

Tha Rae

De kathedraal.

De kerk die de oorspronkelijke immigranten bouwden was een eenvoudig gebouwtje met een rieten dak. De kerk is ondertussen herbouwd tot een gebouw met de allures van een heuse kathedraal. Het is een betonnen structuur die de ark van Noe voorstelt. De kerk biedt plaats aan maximaal 1.000 mensen.

Tha Rae
Tha Rae

Een lief engeltje bied je wijwater aan in een mooie schelp.

Tha Rae

Hondenvlees.

Tha Rae was in het verleden berucht als handelscentrum voor hondenvlees dat geëxporteerd werd naar de buurlanden. Maar ook de lokale bevolking at graag een stukje hond. Op aandringen van de bevolking van de omliggende dorpen is op dit moment de handel in honden en het eten van hondenvlees aanzienlijk verminderd.

Tha Rae

Het stadje word tegenwoordig beschouwd als de oudste stadszone van Sakon Nakhon. Langs de hoofdstraat staan ​​nog steeds een aantal prachtige oude koloniale gebouwen, die recht uit Europa geïmporteerd lijken te zijn. De foto hierboven zou net zo goed in een gezellig Italiaans stadje genomen kunnen zijn.

Tha Rae
Tha Rae

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Tha Rae op 27.02.2020.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

4 reactie op “Tha Rae, een christelijke enclave in Thailand.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *