Hemel en Hel
Hemel en Hel
De hellepoort.

Wat heeft Boeddha ons geleerd ?

Wat er met ons gebeurt na dit leven is afhankelijk van hoe we ons gedragen in dit leven.

De Hemel bereik je niet door geloof en aanbidding, maar door goed te doen, en kwaad te vermijden.

Boeddha heeft nooit iets gezegd als ‘aanbid mij en je wordt beloond’. Hij heeft ook nooit gedreigd iemand te straffen die niet in hem gelooft of niet zijn leer volgt.

Voor hem is er niets mis met onzekerheid of zelfs twijfelen aan hem. De meeste mensen hebben tijd nodig om zijn leer volledig te begrijpen.

Hij benadrukte dat iedereen voor zichzelf de waarheid moet zoeken, begrijpen en ervaren. We mogen geen blind vertrouwen hebben in iemand of iets.

Daarom kunnen christenen, hindoes, moslims, joden, boeddhisten, taoïsten en zelfs atheïsten allemaal van een gezegend hiernamaals genieten. De enige voorwaarde is dat ze ‘goede’ mensen zijn geweest!

Hemel en Hel
De baas van de hel schrijft je in.

Wat bedoelen we met ‘Hemel’.

De hemel zou een plaats kunnen zijn waar we terecht komen na de dood, maar het kan evengoed een ‘state of mind’ zijn.

Iemand die steeds kwaad is op zichzelf en iedereen rondom hem, creëert voor zichzelf een hel op aarde. Iemand die echter steeds gelukkig is met alles wat er om hem heen gebeurd, leeft al in een hemel op aarde.

Boeddha’s leer laat ons ‘de hemel op aarde’ ervaren door ons te tonen hoe we een gelukzalige geestestoestand kunnen bereiken. 

Boeddhisten geloven niet enkel in gemoedstoestanden, voor hen zijn er in het het universum verschillende rijken of bestaansgebieden. Dit kunnen plaatsen van lijden of geluk worden. Traditioneel is het rijk van het lijden (of onder-rijk) onder meer de hel. En het rijk van geluk (of hoger-rijk) de menselijke wereld en de hemelse gebieden. 

In welk rijk of op welk niveau we herboren zullen worden, hangt af van de Karma die wij voor onszelf hebben opgebouwd. Hier telt het karma van al onze levens samen. Dit Karma is het resultaat van onze dagelijkse handelingen en gedrag. Er is ook geen zekerheid dat we terug geboren worden in het mensen rijk, je kan evengoed terugkomen als hond of een ander dier.

De omvang van de wereldbevolking op aarde staat ook niet vast en is niet statisch als in een gesloten kringloop. Er zijn vele andere niveaus van bestaan in het universum. Buiten onze eigen menselijke wereld zijn er nog verschillende werelden waar we in herboren kunnen worden of waaruit de wedergeboorte kan plaatsvinden.
 

Hemel en Hel

Oei we zijn in de hel terechtgekomen, blijven we hier nu eeuwig? 

Boeddha heft ons geleerd dat de tijd dat we in de hel, of een lager rijk moeten blijven, afhangt van hoeveel negatief karma we verzameld hebben. Er bestaat niet zoiets als een eeuwig lijden, ongeacht hoe slecht je bent geweest in jou vorige levens. Het kan echter wel een heel lange tijd duren, maar uiteindelijk is je negatieve karma toch uitgewerkt.

Het Boeddhisme gaat dus niet uit van het onrechtvaardige concept, van een oneindige straf voor eindige wandaden. 

Boeddhisme dreigt de volgelingen van andere religies ook niet met welke vorm van straf dan ook. Iedereen heeft de vrijheid om verschillende opvattingen en paden te kiezen voor zichzelf

Hemel en Hel
Hemel en Hel

De hel zoals de Thai ze bekijken.

De Thaise hel is een soort vierkante kist van 100 yooth lang en breed. ( 1 yooth is 16 Km.) De muren zijn van ijzer met een dikte van 9 yooth. Van deze kisten zijn er 8, en hierin zijn telkens 16 aparte kamers. Buiten deze kisten zijn er nog 40 buiten hellen. In totaal zijn er dus 456 hellen !

De acht verschillende hellen zijn verschillende niveaus van zwaarte van de straf die je moet ondergaan. Bij een licht vergrijp kom je in het eerste niveau terecht, waar je dan 500 jaar moet blijven. Wel te verstaan 500 jaar in deze hel is gelijk aan 9 miljoen jaar op aarde.

Het tweede niveau voor de iets ergere straffen duurt 1000 hel jaren oftewel 60 miljoen jaar. Het laatste niveau voor de ergste straffen, die je bijvoorbeeld krijgt als je je ouders of een respectabele monnik vermoord hebt duurt vanaf je er aankomt tot het einde van het heelal. Daar geraak je dus maar moeilijk terug uit.

Het straffen gebeurt ook per vergrijp, dus als je iemand vermoord hebt en ook nog een dief geweest bent, ga je eerst naar hel 7, en als je straf daarvoor gedaan is dan ga je naar een ander niveau voor de diefstal.

Wanneer je op die manier op het bovenste niveau geraakt bent maar er is toch nog een klein deel van je karma niet weggewerkt, dan word je duivel. Dan moet je zorgen voor de uitvoering van de straffen van andere mensen. Bij je wedergeboorte ga je dan ook als worm of een andere lage diersoort terug komen, en moet je weer karma opbouwen om op een hoger niveau te geraken.

Hemel en Hel

Eerst nog even geest worden.

Wanneer iemand sterft bevat zijn ziel al het karma dat hij verzameld heeft in zijn levens. De ziel weet op zichzelf waar ze naartoe moet gaan. Indien ze niet genoeg karma heeft gaat ze recht naar de hel. Als er wel genoeg karma inzit gaat ze naar een hemels niveau.

De Thai zijn naast boeddhist ook bijna allemaal animisten, en zij geloven dat wanneer iemand overlijd door een ongeval of vermoord word zijn ziel niet onmiddellijk beseft wat er gebeurd is en in een tussen niveau gaat verblijven. Dit is het rijk van de geesten, Phi in het thais ! Ook wanneer iemand nog onafgewerkte zaken in zijn leven heeft kan hij of zij naar dit niveau gaan. Hoelang je hier dan blijft is niet geweten, je ziel moet er zichzelf terug uitwerken. Er zijn twee tussenwerelden, één aan de hel kant en één aan de hemel.

Wanneer je ziel aan de hemel kant terecht komt kan er door je familie of vrienden die achter gebleven zijn, verdienste verworven worden door goede daden te verrichten in jou plaats. Dit helpt om sneller naar het echte hemelse rijk door te gaan. Aan de hel kant kan niemand jou nog helpen, er kan geen verdienste meer doorgegeven worden naar daar.

Wanneer jou ziel zich uit dit niveau gewerkt heeft kom je in de echte hel terecht. De baas van de hel schijft je dan in zijn grootboek in en bepaalt naar welke afdeling je moet gaan.

Hemel en Hel

Welke straf ?

De straf in de hel bestaat normaal uit hetgeen je zelf gedaan hebt. Indien je iemand vermoord hebt zal je zelf vermoord worden, en als je dan sterft kom je onmiddellijk weer terug en word je opnieuw vermoord. Als je ontrouw geweest bent zal je door duivels in een boom gejaagd worden waar zeer grote doornen op staan, en ondertussen pikken kraaien je ogen uit ! En dit gaat door tot al je heljaren er opzitten.

Hemel en Hel
Hemel en Hel
Hemel en Hel
Hemel en Hel
De poort naar de hemel.

En de hemel ? blijven we hier dan eeuwig ?

Mensen en dieren die veel goed karma verzameld hebben kunnen herboren worden in een hemels rijk. Als we echter nog niet in staat zijn Nirvana te bereiken dan moedigt Boeddha ons aan om een rechtschapen en deugdzaam leven te leiden. Op die manier kunnen we herboren worden in een hoger rijk. Of, en misschien nog belangrijker, voorkomen dat we in een lager rijk terechtkomen.

Een hemels verblijf kan lang duren, maar is ook niet voor eeuwig. Wezens in een hoger hemels rijk zullen uiteindelijk, als hum karma opgebruikt is, ook weer sterven en herboren worden.

Voor boeddhisten is wedergeboorte in een hemels rijk niet het uiteindelijke doel. Het uiteindelijk doel is het Nirvana te bereiken.

Een verhaal verteld ons dat Nanda, Boeddha’s halfbroer, ontevreden was en aan Boeddha vertelde dat hij zijn heilige leven wilde opgeven. Boeddha bracht hem vervolgens naar één van de hemelse sferen en toonde hem alle zegeningen. Boeddha beloofde hem dat hij in staat zou zijn om van al deze zegeningen te genieten als hij de Dhamma goed zou beoefenen. Dit inspireerde Nanda en hij oefende heel hard, zodat hij herboren zou worden in dit hemelse rijk.  

Tijdens het oefenen realiseerde Nanda zich echter dat Nirvana een veel gelukkiger bestaan is dan de hemel, waarna hij Boeddha van zijn gedane belofte onthief. 

Hemel en Hel

Wat is nu Nirvana?

Voor iemand die het boeddhisme niet bestudeerd heeft kan Nirvana een moeilijk te begrip zijn. Het is zoiets als een blinde kleuren te laten begrijpen. Onze gewone taal kan Nirvana niet adequaat beschrijven. Het moet worden ervaren om het te kunnen begrijpen. 

Kort gezegd is Nirvana de totale afwezigheid van alle verlangen en lijden. Het wordt bereikt door iemand die alle aspecten van hebzucht, haat en waan heeft uitgeroeid. Het is een permanente staat van gelukzaligheid van waaruit er geen wedergeboorte meer is.

Boeddha heeft ons geleerd hoe hebzucht, haat en waan in al hun verschillende vormen te verminderen en uiteindelijk te beëindigen. Dit kan gedaan worden door het cultiveren van de positieve eigenschappen van vrijgevigheid en vriendelijkheid, geduld en mededogen, moraal en wijsheid. 

Met de juiste beoefening van het boeddhisme, is het dus voor ieder van ons mogelijk om de vrede en het geluk van Nirvana te ervaren. Zelfs in ons huidige leven.

Hemel en Hel
Hemel en Hel

Je hoeft niet te wachten op de dood,
ervaar de hemel terwijl je nog leeft.
De hemel, hier en nu,
is de smaak van Nirvana in dit leven.

Hemel en Hel
Hemel en Hel

Dit beeld toont ons dat ook de hemel niet eeuwig is. Deze monnik had niet voldoende goed karma verzameld omdat hij ook slechte dingen gedaan had. Hiervoor moet hij ook zijn straf nog gaan uitzitten in een lager niveau. De vloer van de hemel gaat open en hij word opgeslorpt door het vuur van de hel.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Pha Pai, San Sai, Chiang Mai op 24.08.2021.

Bronnen: www.justbegood.net www.nirvanattain.com

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

3 reactie op “Hemel en Hel ! Bij de Boeddhisten.”
  1. Je hebt een mooie beschrijving gegeven van de Thaise hel, Lode. Je weet vast wel of ook Nederlanders daar terecht kunnen komen. Ik heb altijd het idee gehad dat de Boeddha zich niet zo erg bezighield met hel, hemel en Nirvana. Hij sprak er zelf nooit over.

    1. Volgens mij mogen ook Nederlanders en Belgen daar binnen hoor ! En voor zover ik weet heeft de Boeddha zich nooit bezig gehouden met een hel. Het Nirvana bereiken was volgens mij het doel van hem.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *