Wat Kanthaphueksa word ook wel Wat Mae Kampong genoemd.

Wat Kanthaphueksa

De Kanthaphueksa tempel is volledig in Lanna stijl gebouwd in 1930. De wihan is in teak gebouwd door de mensen van Mae Kampong zelf. De tempel word dan ook beschouwd als de tempel van het dorp Mae Kampong. Mae Kampong is ontstaan doordat de mensen van beneden uit de valleien naar boven kwamen in het seizoen om thee blaadjes te plukken . Met de blaadjes maakten ze miang. Omdat de tocht naar boven en terug met manden thee veel tijd in beslag nam, bleven veel mensen tijdens de pluk boven in de bossen slapen. Ze maakten voor zichzelf kleine hutjes van bamboe.

Boven langs het kleine riviertje heerst er het hele jaar door een zeer aangenaam klimaat. Dat heeft er toe geleid dat een aantal mensen niet meer naar beneden gingen, en boven permanent bleven wonen. Wanneer je nu door het dorpje wandelt kan je nog steeds de potten zien staan bij de mensen waar ze de thee blaadjes in fermenteren.

Waar mensen samen wonen moet er ook een tempel zijn, dus werd er een tempel gebouwd met materiaal dat voorhanden was, teak dus.

Wat Kanthaphueksa

Kampong is een klein geel bloemetje dat veel te vinden is in de vallei. Het dorp en het riviertje zijn beiden naar deze bloem vernoemd.

Kanthaphueksa was de bijnaam van een zekere meneer Bainsom. Hij bouwde de tempel op een stuk land dat eigendom was van zijn zus. De tempel werd dan naar hem genoemd.

Wat Kanthaphueksa
Wat Kanthaphueksa
Wat Kanthaphueksa
Wat Kanthaphueksa
Wat Kanthaphueksa

Boven in de vallei heerst het hele jaar door een relatief koel en vochtig klimaat. Hierdoor is het dak van de oude wihan volledig bedekt geraakt met mos, varens en orchideeën.

Dit klimaat maakt de streek ook heel geschikt voor het planten van koffie. Koning Bhumibol ( Rama IX ) is in Mae Kampong geweest, en heeft er één van zijn koninklijke projecten opgestart. Hij heeft de lokale bevolking geleerd hoe ze konden overschakelen naar de koffie teelt. Koffie brengt veel meer op voor de boeren.

Wat Kanthaphrueksa

De oude wihan word niet echt meer gebruikt voor ceremoniën. Naast de oude is er een nieuwe wihan gebouwd, die dienst doet als ceremonie hal.

Wat Kanthaphruksa
Wat Kanthaphruksa

De boot van Wat Kanthaphueksa.

Beneden tussen twee armen van het riviertje is er een boot gebouwd. Volgens boeddhistische geschriften is een boot die ingesloten ligt tussen stromend water, evengoed beschermd als zouden er de klassieke bai sema rond staan. Meestal is de boot niet vrij toegankelijk, maar hier kan hij wel bezocht worden.

Wat Kanthaphruksa

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Mae Kampong op 08.10.2017 en op 24.08.2021.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

4 reactie op “Wat Kanthaphueksa in Mae Kampong.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *