Rijstvelden
Rijstvelden

Thailand heeft een landoppervlak van 51 miljoen hectaren. Hiervan word ongeveer 40% gebruikt voor de landbouw. Ondanks een recente stijging van de andere economische sectoren blijft landbouw toch nog steeds de grootste sector. Landbouw blijft ook de belangrijkste sector voor de export. 66 % van de bevolking woont en werkt nog in een landelijke omgeving.

Ondanks het feit dat ongeveer 42 % van de beroepsbevolking in de landbouw werkt draagt het toch maar een goede 12 % bij aan het bruto binnenlands product. De dienstensector zorgt voor 43 % en de overige 45 worden door de industrie aangeleverd.

Rijst is zonder meer het belangrijkste landbouwproduct voor de export, maar naast rijst word er ook veel tapioca, rubber, maïs, ananas, durian, longan, palmolie en kruiden uitgevoerd.

Rijstvelden

De Thaise rijstboer houdt van zijn tradities, waardoor de opbrengst per hectare weliswaar lager is, maar de kwaliteit van de rijst word er veel beter op. Hij houd ook vast aan betere rijstsoorten zoals de bekende jasmin rijst. Ook deze soorten brengen minder op dan nieuwere cultivars, maar smaak is belangrijker voor de boeren. Deze betere rijstsoorten brengen ook meer geld op bij de export, waardoor de boer dan toch weer voor een gedeelte gecompenseerd word.

Thailand is niet alleen een van ’s werelds grootste rijstproducenten. Het blijft ook ’s werelds grootste rijst exporteur.

En niet te vergeten, rijst blijft ook het hoofdbestanddeel van de voeding van de Thai. Hij eet gemiddeld zo een 130 Kg rijst per jaar.

Rijstvelden

Mae Pho Sop.

Wanneer de boeren hun rijstvelden gaan klaarmaken voor het planten, word er eerste een ceremonie gehouden voor Mae Pho Sop, de moeder van alle rijst in Thailand. Op dat moment word er eten aangeboden aan haar, en word aan haar gevraagd of ze wil zorgen dat het planten goed gaat, er genoeg water zal zijn en of ze wil zorgen dat er geen insecten plagen zouden komen. Maar tegenwoordig vragen ze ook of ze kan zorgen voor een goede prijs voor de rijst later.

Mae Pho Sop is een vrouw, en als vrouwen zwanger zijn willen ze wel eens speciale dingen eten. Mae Pho Sop is niet anders, net voor de rijst aren gaat maken krijgt ze dan ook speciaal fruit of zo aangeboden. Dit zou haar helpen om goede rijst te baren.

Als de oogst dan gedaan is moet de eerste kom rijst in de tempel aan de monniken aangeboden worden. Wanneer de rijst dan opgeslagen is in de schuur word er een are op een plankje boven de rijst gelegd. De are is symbool voor de onzichtbare Mae Pho Sop. Op dat moment word er aan haar gevraagd om op de rijst te passen in de schuur. De are word later bij de start van het nieuwe plantseizoen gebruikt bij de ceremonie om een goede oogst te vragen.

Rijstvelden

Overheidssteun voor de boeren.

Rijstboeren kunnen ook rekenen op ondersteuning door de staat. 20 jaar geleden werd er een systeem opgezet waarbij de boer zijn rijstvelden kon verkopen aan de staat tegen een hogere prijs dan de marktwaarde. Hij had dan de mogelijkheid om het terug te kopen binnen de drie maanden aan een intrest van 3%. Dit gaf vele boeren toch een aanzienlijk financiële injectie om hun bedrijf draaiende te houden. Het systeem was echter te duur voor de staat, en werd dan ook weer afgevoerd.

Later in 2008 werd er door de staat een prijsgarantie gegeven van 20% boven de marktprijs. Helaas werkte ook dit niet, want de rijst importerende landen keken toen naar andere productielanden zoals Vietnam. Die landen konden wel een lagere prijs hanteren.

Naast deze maatregelen is er ook nog ondersteuning door een gewasverzekering. Hierdoor krijgen boeren de beschikking over gesubsidieerde meststoffen. De boeren die hiervan willen profiteren moeten wel aangesloten zijn bij het BAAC. (Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives) De meststoffen kunnen door hen contant aangekocht worden, of met een lening van 7% per jaar.

Rijstvelden

De noordelijke regio.

De noordelijke regio waar de foto’s gemaakt zijn is bijna één derde van het landgebied van Thailand. In de hoger gelegen gebieden word hoogland rijst gekweekt op de rijstvelden. Laagland rijst wordt voornamelijk gebruikt in de lagere valleien en op sommige terrassenvelden waar water beschikbaar is. De noordelijke regio heeft ongeveer 20% van het totale rijstland in Thailand.

Rijstvelden
Rijstvelden
Rijstvelden
Rijstvelden
Rijstvelden
Foto Patchaneeboon
Rijstvelden
Rijstvelden
Rijstvelden
rijstvelden
Foto Patchaneeboon
Rijstvelden
Rijstvelden
Rijstvelden

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Wiang Papao en Chom Tong op verschillende tijdstippen.

Bron: Ricepedia.org.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

3 reactie op “Natuurlijk Thailand, rijstvelden.”
  1. Machtig mooi, die rijstvelden op verschillende plateaus. Ook bij ons thuis is de rijst één van de hoofd aandelen in mijn keuken. Prachtige foto’s en dito verhaal, Lode. Groetjes uit Brugge.

  2. Mooie foto’s Lode,
    Je zult wel in ‘t Nrd wonen!
    Wij zijn nu ook in Nrd Thailand en we kunnen genieten van de wuivende- en golvende rijstvelden op onze trip door Lanna

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *