Wat Thung Khi Seua

De tempel op het tijgerkeutels veld.

Wat Thung Khi Seua

Wat Thung Khi Seua ligt in Tambon Chom Phu, Saraphi, Chiang Mai. Het is maar een kleine tempel met zijn 500 vierkante meter oppervlakte.

De tempel werd gebouwd in de periode dat koning Mengrai zich vestigde op de linkeroever van de ping rivier. Mengrai bouwde toen Wiang Kum Kam ( de ommuurde stad ) dit was ergens begin dertiende eeuw. De voorkant van de tempel keek uit op de rivier de Mae Kuang. De huidige tempel is omgedraaid en ligt nu met zijn achterkant tegen de rivier. De tempel kreeg toen ook al de naam Wat Thung Khi Seua.

Volgens de lokale bevolking was het tempelgebied het leefgebied van tijgers. Er werden veel uitwerpselen van tijgers gevonden. Daardoor kreeg de tempel zijn naam. Vele jaren later kreeg Wat Thung Khi Seua te maken met een overstroming doordat de Mae Kuang zijn bedding verlegde. De tempel werd grotendeels weggespoeld, alleen de pagode bleef nog over. De volgende 600 jaar is de tempel niet meer heropgebouwd.

Wat Thung Khi Seua

In de loop van de vorige eeuw is de tempel langzaam terug opgebouwd, en weer actief geworden. En begin deze eeuw is er weer een flinke renovatie geweest. De wihan is nu een mooi gebouw dat volledig in teak gebouwd is. In 2010 is de tempel dan erkend door de Boeddhistische raad, en vanaf dan is de tempel weer echt actief.

Wat Thung Khi Seua
Wat Thung Khi Seua
Wat Thung Khi Seua

De oude pagode van Wat Thung Khi Seua.

De nieuwe pagode is bovenop een portaal gebouwd, dat over de resten van de oude is gebouwd. Hiervan is niet veel meer terug gevonden, enkel nog wat op elkaar gestapelde oude bakstenen. De oude relikwie van de Boeddha is door graafwerken onder de oude pagode teruggevonden. Deze is nu in de nieuwe pagode geplaatst.

Wat Thung Khi Seua

Het riviertje, de Mae Kuang, die in het verleden door zijn bedding te verplaatsen de oude tempel weggespoeld heeft. Gelukkig heeft hij de oude pagode niet weggespoeld, anders was er van de tempel niets meer teruggevonden.

Wat Thung Khi Seua
Wat Thung Khi Seua

Een overdekte ingang geeft toegang tot de resten van de oude pagode.

Wat Thung Khi Seua

De tijgers die de streek oorspronkelijk bevolkten, worden nog steeds vereerd in de tempel!

Wat Thung Khi Seua kan je klasseren onder klein maar mooi. Het tempeltje is zeker de moeite van het bezoeken waard als je in de buurt van Saraphi bent.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Saraphi op 26.05.2021.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

4 reactie op “Wat Thung Khi Seua in Saraphi.”
  1. Wederom een mooie locatie en dito uitleg. Wat woon je toch mooi, Lode. Hopelijk kunnen we dat eens in levende lijve bezichtigen. Groetjes uit Brugge.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *