Moh Hin Khao

Mor Hin Khao

Moh Hin Khao ligt in het Khao Phu Laenkha National Park in de provincie Chaiyaphum. Het plateau, waar de rotsen op staan, ligt op ongeveer 40 kilometer of een uur rijden van de stad Chaiyaphum. De Thai noemen het “het Stonehenge van Thailand”. De 12 meter hoge monolieten zijn weliswaar niet door mensen gemaakt, maar zijn daarom niet minder indrukwekkend. Het word ook beschreven als één van de zeven (wereld)wonderen van Thailand. Moh Hin Khao kan je vertalen als “heuvel met witte rotsen”.

De naam witte rotsen komt van de dorpelingen die vertellen dat de rotsen, in de nacht dat er boeddhistische feestelijkheden in de tempels zijn, wit licht uitstralen. Ook in nachten met een volle maan zouden de rotsen met een helder wit licht gloeien.

Mor Hin Khao

Krijtrotsen van Moh Hin Khao.

De rotsen bestaan uit afzettingsgesteenten of gesteenten van de jurassic-cretaceous-class en zijn tussen 65 en 195 miljoen jaar oud. Cretaceous oftewel krijt, de laatste van de drie perioden van het Mesozoïcum. Het begon 145 miljoen jaar geleden en eindigde 66 miljoen jaar geleden. Het sloot aan op de Jura periode. Het Krijt is de langste periode van de Phanerozoïcum Eon. Het beslaat 79 miljoen jaar en vertegenwoordigt meer tijd dan er is verstreken sinds het uitsterven van de dinosauriërs, dat aan het einde van de Krijt periode plaatsvond, tot nu.

Krijt is een zacht, fijnkorrelig type kalksteen dat voornamelijk bestaat uit de pantserachtige platen van coccolithoforen, kleine zweefalgen die floreerden tijdens het Late Krijt. De meeste krijtrotsen zijn geen krijt, maar de meeste krijtrotsen zijn wel tijdens het Krijt afgezet. Veel van deze rotsen bieden duidelijke en gemakkelijk toegankelijke details van de periode omdat ze niet zijn vervormd of geërodeerd en relatief dicht bij het oppervlak liggen. Daarom allen al is de site een bezoekje waard.

Moh Hin Khao

Met een beetje fantasie kan je in de rotsen ook allerlei figuren ontdekken. Deze rots lijkt wel opvallend veel op een hoofd met een kroon als je ze van deze kant bekijkt.

Mor Hin Khao
Mor Hin Khao
Mor Hin Khao
Mor Hin Khao
Mor Hin Khao
Mor Hin Khao
Mor Hin Khao
Mor Hin Khao
Mor Hin Khao

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Chaiyaphum op 17.11.2021.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

2 reactie op “Moh Hin Khao, het stonehenge van Thailand.”
  1. Hoe tof is dat? Idd. een Stonehenge look. Mooie foto’s en uitleg Lode. Altijd leuke weetjes. Prettige feestdagen. Groetjes uit Brugge.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *