Wat Phra Sri Rattana Lopburi

Wat Phra Sri Rattana Lopburi

Wat Phra Sri Rattana heeft de hoogste Prang, of heilige torenspits, in Lop Buri. De Prang, in Lop Buri-stijl, werd gebouwd rond 1157 na Christus toen de stad onder Khmer-heerschappij kwam. De Boeddha-afbeeldingen in U-Thong-stijl op de prang, en de grote wihaan die voor de prang staat, werden later toegevoegd door koning Narai de Grote (1629 – 1688). De prang heeft nog enkele originele lateien en stucwerk intact. Dit geeft ons een mooi beeld van hoe prachtig de volledig intacte prang moet geweest zijn.

De grote prang is 30.7 meter hoog en volledig in lateriet gebouwd. Aan de voorkant is er een portaal dat toegang gaf tot het centrale gedeelte. Toen de Khmer de prang gebouwd hebben stond hier de beeltenis van Shiva.

Een aantal andere Chedi’s en Prangs (spitsen) op het tempel terrein, waarvan de meesten werden gerestaureerd, werden sterk beïnvloed door zowel de Sukhothai- als de Ayutthaya-stijl. Zij dateren allemaal uit een iets latere periode. Voor de grote wihaan, net na de ingang van de tempel staat de Sala Plueang Khrueang. Dit gebouw, waar enkel nog de fundering en de rechtopstaande pilaren van over zijn, diende als omkleedplaats voor de koning. In dit gebouw deed hij zijn ceremoniële kleding aan, voor hij de tempel inging.

Wat Phra Sri Rattana Lopburi

Het hele tempelcomplex heeft een oppervlakte van 20 Rai ( 320 are ) wat het één van de grootste complexen van Thailand maakt. Tijdens de regeerperiode van koning Borommakot (1733 tot 1758) is de tempel opnieuw volledig gerenoveerd.

Wat Phra Sri Rattana Lopburi

De Sala Plueang Khrueang

Wat Phra Sri Rattana Lopburi
Wat Phra Sri Rattana Lopburi
Wat Phra Sri Rattana Lopburi
Wat Phra Sri Rattana Lopburi
Wat Phra Sri Rattana Lopburi

De noordwestelijk prang van Wat Phra Sri Rattana.

Een ander hoogtepunt is een noordwestelijke “satelliet” Prang. De top van de prang is in een stervrucht vorm gebouwd. Op elke hoek is er een stucwerkreliëf van Thepphanom engelen, in een staat van aanbidding, hun gezichten draaiend in elke richting. Het is een uniek en mooi onderdeel van de tempel, dat zelden te zien is in Thailand, en zeker in deze bijzonder goede staat.

Wat Phra Sri Rattana Lopburi
Wat Phra Sri Rattana Lopburi
Wat Phra Sri Rattana Lopburi
Wat Phra Sri Rattana Lopburi
Wat Phra Sri Rattana Lopburi

Op het hele terrein staan nog verschillende kleinere prang’s en pagodes die allemaal in een latere periode toegevoegd zijn

Wat Phra Sri Rattana Lopburi

Vooraan, voor de oude muur van de tempel, staan nog een groot aantal stukken van kunstwerken die op de site gevonden zijn.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Lopburi op 14.11.2021.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

3 reactie op “Wat Phra Sri Rattana in Lopburi.”
  1. Wat een mooie restanten hebben jullie daar. Opnieuw mooi verwoord en met mooie foto’s. Merciekes, Lode, om dit te delen. 😎😉

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *