Lom Phu Khiaw

Lom Phu Khiaw
Foto Patchaneeboon

Lom Phu Khiaw is een natuurlijk attractie in het Tham Pha Tai National Park in Bon Aon, Amphoe Ngao in de provincie Lampang. Het is een waterplas van ongeveer 30 are groot. Het lijkt nog het meest op een vulkaan krater maar het is waarschijnlijk ontstaan als een zinkgat ongeveer 60 miljoen jaar geleden. Hoe diep het water is weet niemand. Tot nu toe is er nog niemand in geslaagd om de diepte te meten. Zeker is dat het veel dieper is dan 40 meter.

Het water heeft door deze diepte een prachtige smaragdgroene kleur en is bijzonder visrijk. Het is ten strengste verboden de vissen te vangen, of ze te voeren. Zwemmen mag er ook niet gedaan worden. Dit allemaal om het bijzonder fragiele ecosysteem van de plas niet te verstoren.

Lom Phu Khiaw

Het heilige water.

De lokale bevolking gelooft dat Lom Phu Khiaw een heilige waterbron is ! Ieder jaar werd er een water aanbiddingsceremonie gehouden. Een oude man vertelde ons dat de dorpelingen vroeger kommen met rijst, bloemen en wierrookstokjes naar het water brachten om aan de geesten van de plas aan te bieden. Het was een mooi schouwspel als de offerandes op een boomstam naar het midden van de plas werden geduwd. De boomstam zonk dan, maar de kaarsen bleven branden !

De dorpelingen geloven ook dat het water geneeskrachtige eigenschappen bezit, en drinken het als geneesmiddel tegen alle soorten ziektes. Het water word ook gebruikt bij ceremonies in de tempel want het zou krachtiger zijn dan gewoon water.

Naga, de grote slang die in Thailand de tempels beschermt zou ook hier zorgen voor bescherming van het water.

Lom Phu Khiaw

De toegang tot de plas is zeer gemakkelijk gemaakt door een goed aangelegd, met stenen verhard pad. De trappen zijn degelijk gemaakt, en hebben geen te grote afstand tussen de treden. Het platform dat een paar jaar geleden is gemaakt geeft een mooi uitzicht over de hele plas.

Lom Phu Khiaw
Lom Phu Khiaw
Lom Phu Khiaw

Het bos op de wanden van de krater bestaat uit een zeer dichte begroeiing van planten en boomsoorten die goed tegen droogte kunnen. Op de flanken van de put blijft het water namelijk niet lang hangen.

Lom Phu Khiaw
Lom Phu Khiaw
Lom Phu Khiaw
Foto credit @amphoe Ngao Facebook
Video Patchaneeboon

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Ngao op 03.10.2021.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

4 reactie op “Lom Phu Khiaw, een natuur fenomeen.”
  1. Dag Lode, ik wou dat ik dit live kon zien. Wat een prachtige natuur. Mooie foto’s die je doet watertanden. Mooi verwoord. Groetjes uit het natte Brugge.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *