Pasan

Pasan
Foto Patchaneeboon

Pasan, het iconisch gebouw aan het begin van de Chao Phraya-rivier, is een nieuw herkenningspunt van Pak Nam Pho. Het is gelegen in het gebied van Laem Koh Yom, het samenvloeiingspunt van de Ping en de Nan-rivier, de oorsprong van de Chao Phra Ya-rivier.

Het is een modern gewelfd gebouw dat verwijst naar de verschillende culturen en levensstijlen in het belangrijkste stroomgebied van het land.

De naam pasan is afgeleid van het Thaise woord voor ‘samenvoegen’. Hier word het gebruikt in de betekenis van samensmelting van de vier rivieren, de ping, wang yom en nan-rivieren. Zij gaan geleidelijk over van 4 naar 2 in de chao phraya-rivier op de punt waar pasan staat. De vorm en lijnen van het gebouw zijn geïnspireerd door de vier rivieren. Het ontwerp is van Kraipop Totab Noon, die een wedstrijd won waar 93 inzendingen aan deelnamen.

Pasan symboliseert ook de verbondenheid tussen het noorden en centraal Thailand.

Pasan
Foto Patchaneeboon

Nakhon Sawan.

Volgens de Thai Tourism Society, is de naam Nakhon Sawan waarschijnlijk afgeleid van de woorden Pak Nam Pho, wat betekent “de monding van een rivier die tevoorschijn komt”, omdat de Chao Phraya-rivier hier begint. De 740 km lange Nan-rivier, die ontspringt in het Pua-district van Nan, stroomt naar het zuiden en ontmoet de rivieren Ping en Wang in Tambon Kwai Yai, Muang Nakhon Sawan. De 550 km lange Yom-rivier, die zijn oorsprong vindt in Phayao, stroomt naar het zuiden door Phrae, Sukhothai, Phitsanulok en Phichit en loopt in de Nan-rivier bij Wat Koeichai Nua in het Chum Saeng-district, Nakhon Sawan. Ping-Wang en de Yom-Nan fuseren tot de Chao Phraya-rivier bij Pak Nam Pho. Een andere oude naam van Nakhon Sawan, gegeven door koning Rama V, is “muang chon tawan”. Dit betekent “stad die ’s ochtends naar de zon kijkt”.

Pasan
Pasan
Pasan
Pasan
Foto Patchaneeboon
Pasan
Foto Patchaneeboon.
Pasan
Foto Patchaneeboon.
Pasan

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Nakhan Sawan op 11.11.2021.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

5 reactie op “Pasan in Nakhon Sawan.”
 1. Neem me niet kwalijk, Lode, met de volgende opmerkingen. Ik heb nu eenmaal een soort obsessie met Thaise namen.

  Nakhorn Sawan นครสวรรค์ nakhorn is ‘stad’ en sawan betekent ‘hemel, paradijs’, ‘De Hemelse ฆtad’.

  Pasan พาสาน phaa met midden toon en saan met stijgende toon. Phaa betekent ‘brengen, (mee)nemen’ en saan is ‘weven’. ‘Samenkomen’ of ‘voorbij gaan aan’.

  Pak Nam Pho , spreek uit paak naam phoo (tonen: laag, hoog, midden) ปากน้ำโพ Paak is ‘mond’, naam is ‘water’ en phoo weet in niet. Misschien de Pho of Bhodi boom? Het is niet โผล่ phloo (lage toon) ’te voorschijn komen’.

  Het volgende citaat is dus niet juist

  Volgens de Thai Tourism Society, is de naam Nakhon Sawan waarschijnlijk afgeleid van de woorden Pak Nam Pho, wat betekent “de monding van een rivier die tevoorschijn komt”, omdat de Chao Phraya-rivier hier begint.

  Mee eens?

 2. Interessant om te lezen en wat een speciaal bouwwerk is me dat. Gij hebt geluk om dat te kunnen bezoeken en wij zijn blij dat ge het met ons wilt delen. Heel mooie foto’s weeral!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *