Wat San Paolo

Wat San Paolo

Wat San Paolo was een jezuïeten klooster, gebouwd tijdens het bewind van koning Narai de Grote (1656 tot 1688). Koning Narai heeft het klooster gebouwd voor de Franse jezuïeten, die tussen 1685 en 1687 naar Siam kwamen. Op dit moment is er niet veel meer over van het klooster. Er rest alleen nog de fundering en één rechtopstaande muur van het observatorium. Op het terrein staan nu een aantal grote bomen die veel schaduw geven. De naam van het klooster zou een verbastering kunnen zijn van “Saint Paul”, maar zeker is dit niet. Bij de lokale mensen staat het bekend als het “San Pao Lo gebouw”. Waarom het in de loop van de geschiedenis Wat ( Thai voor Tempel ) genoemd is, is niet geweten, het was tenslotte een klooster met een katholieke kerk ernaast.

Wat San Paolo

De achthoekige toren staat centraal tussen een U vormig bouwwerk. De toren werd gebruikt als astronomisch observatorium door de jezuïeten. Waarschijnlijk dienden de kamers voor de huisvesting van de paters. Aan de achterkant is het geheel afgesloten door een muur. Hierdoor is het klooster volledig gesloten. De kerk die naast het klooster is gebouwd staat op het aquarel van het klooster slechts als fundering van 1.50 meter hoog. Waarschijnlijk was de bouw nog niet klaar toen de tekening gemaakt is.

Bij opgravingen op het terrein is ontdekt dat de plaats van het klooster al in gebruik was van in de Dvaravati periode (11e tot de 13e eeuw). Het is in gebruik gebleven tot in de 18e eeuw. ( late Ayuthaya periode )

Wat San Paolo

Louvo.

Plan van de stad Louvo zoals de fransen Lopburi noemden. Ze omschreven de stad als ” Gewone woonplaats van de koningen van Siam”. De schaal van de kaart is driehonderd toises. De toise was een lengtemaat die in gebruik was voor de Franse revolutie. Eén toise is de afstand tussen de vingertoppen van een man met gestrekte armen.

Wat San Paolo ligt rechts onderaan in La Basse Ville ( Het zwarte vierkantje ).

Wat San Paolo
Wat San Paolo
Wat San Paolo
Wat San Paolo
Wat San Paolo
Wat San Paolo
Video Patchaneeboon.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Lopburi op 15.11.2021.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

8 reactie op “Wat San Paolo in Lopburi.”
 1. Op de oude kaart is het alsof er een rivier stroomt vlak naast de tempel, maar op de de huidige kaart (van Google) kan ik deze niet meteen vinden. De kaart is niet N-Z georiënteerd maar dan nog.

  1. De kaart is idd niet N-Z georiënteerd, maar de rivier is op google maps nog wel te vinden hoor, wel recht getrokken en een beetje opgeschoven. Ook de grachten rond de muur van het oude stadsdeel zijn nog gedeeltelijk terug te vinden.

   1. Bedankt voor de toelichting Lode. Had gereageerd zonder te refreshen en zag jouw bericht dus pas na mijn post van hieronder. Het is soms wat puzzel- en zoekwerk, zeker met oude kaarten.

  2. Op Google Maps zie je iets ten westen van de site een kanaal dat in werkelijkheid breder is dan Maps doet uitschijnen. De tak die ten zuiden van de site zou moeten lopen, staat aangegeven als “asséché 6 mois de l’année” op de oude kaart, opgedroogd de helft van het jaar dus.
   Hiervan vind je niks terug op de kaart van nu, tenzij je de satelliet weergave inschakelt. Het grillige verloop heeft wel plaats gemaakt voor een kaarsrechte khlong.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *