Overstroming in Nan

Overstroming in Nan

Thailand is wel heel wat gewoon als het op overstromingen aankomt, maar sommige blijven toch wel in de geschiedenis hangen. Zo is er de overstroming in 1881 van Ban Yom en de omliggende dorpjes in Nan.

Het is al een heel eind terug in de geschiedenis, en het is ook gebeurd op het platteland zonder veel geschiedschrijvers in de buurt. Maar de overstroming is zo aangrijpend geweest dat een monnik er een heel verslag van geschreven heeft. Het is geschreven in het Lanna schrift, in een boek van plambladeren, en bijna 100 jaar ergens in een kast blijven liggen.

Op een bepaald moment heeft een oude vrouw het boek gevonden. Zij heeft het naar de tempel gebracht omdat ze wist dat de monnik het oude lanna geschrift nog kon lezen.

Overstroming in Nan

De monnik vond het zo een aangrijpend verhaal dat hij een muurschildering in Wat Sri Mongkol liet maken in de typische stijl van Nan. Onderzoekers van de Rajamangala University of Technology Lanna in Chiang Rai samen met de monnik Phra Kru Rangnithammanon hebben het boek vertaald in het Thai.

Overstroming in Nan

En paar stukken uit het verslag.

In maart in het Boeddhistische jaar 2423 is de rivier de Yang overstroomd door grote regenval in het Phu Kha gebergte. Op zijn vernietigende weg heeft de rivier in Ban Yom de markt helemaal overstroomd en alle verkopers zijn verdronken. Er zijn 393 vrouwen verdronken.

De tempel is volledig weggespoeld, ook het Boeddha beeld en alle boeken zijn verloren. Twee monniken zijn verdronken samen met zes novicen ! 49 anderen zijn in bomen geklommen en hebben het overleefd.

In het dorp zijn ook 84 buffels en 201 koeien verdronken.

In Ban Yong zijn nog 11 huizen overgebleven. Ban Jom Nang heeft nog 4 huizen, Ban Hai nog 20, en in Ban Thung Kong zijn er nog 39 huizen overgebleven.

In totaal zijn er 642 mannen en vrouwen bij de overstroming verdronken op deze ongelukkige dag.

Overstroming in Nan
Overstroming in Nan
Overstroming in Nan
Overstroming in Nan
Overstroming in Nan
Overstroming in Nan
Overstroming in Nan
Overstroming in Nan
Overstroming in Nan
Wat Sri Mongkol.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Wat Sri Mongkol op 05.01.2022.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

5 reactie op “Overstroming in Ban Yom in Nan.”
  1. Mooi en treffend, Lode. Fijn om zo iets te lezen over vroeger dat nu steeds meer realiteit gaat worden.
    Ik heb wel wat met overstromingen. Mijn ouderlijk huis in België is vaak onder water komen te staan, toen ik klein was, het is een vertrouwd beeld voor mij. En mijn eigen huis is ook al drie keer overstroomd, laatst vorig jaar juli. Voor het soort verhalen dat jij vertelt, ben ik dan ook heel aandachtig.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *