Wat Klang

Wat Klang ligt aan de zuidelijke oever van de Pasak-rivier in Nakhon Luang. De tempel ligt op ongeveer 1,2 kilometer ten noordoosten van het Phra Nakhon Luang-paleis. Hij is gebouwd rond 1465 en kreeg als naam Wat Mondop Thong. ( gouden mondop )

De mondop is een klein vierkant gebouw van 10,5 meter aan elke kant. Technisch gezien verwijst de term mondop in de Thaise architectuur naar een paviljoen met open zijkanten dat een heilig object bevat, zoals een ‘voetafdruk’ van de Boeddha. Maar mondop word ook gebruikt voor vierkante zalen met piramide vormige daken. Bij Wat Klang heeft het dak van de mondop de vorm van een piramide met twee niveaus met een stucwerkpatroon langs de richels dat lijkt op de kam van een naga.

Wat Klang

Aan elke kant van het paviljoen bevindt zich een deuropening met daarboven een halfrond boogmotief met een cirkel erin. Waarschijnlijk is dit afgekeken van gebouwen in westerse stijl. Aangezien dit motief in populariteit groeide tijdens het bewind van Rama III (1824-1851), en nog meer tijdens het bewind van Rama IV (1851-1868), veronderstellen historici dat de huidige vorm van de mondop uit die tijd dateert .

De tempel kreeg toen ook zijn huidige naam Wat Klang, wat middelste tempel betekend. Waarschijnlijk werd hij zo genoemd omdat hij midden in het dorp lag.

Wat Klang

Binnen in de mondop staat geen traditioneel Boeddha beeld, maar wel een Boeddha van het vuur. Dit is een kist zoals ze gebruikt werd om het lichaam van de Boeddha te cremeren. In heel Thailand staan er ongeveer vijf van deze kisten.

Wat Klang

De crematie van de Boeddha.

Koning Mullah had gezorgd voor de voorbereiding van de crematie van de Boeddha, en op de dag van de crematie wou hij het vuur aansteken. Dit lukte echter niet, en een engel kwam hem zeggen dat hij moest wachten tot Phra Maha Gassapa, een heel belangrijke monnik, aangekomen zou zijn. Tegelijk met de monnik waren er nog 500 andere monniken onderweg om de crematie bij te wonen.

Toen Phra Maha Gasapa en de monniken aangekomen waren heeft de boeddha zijn voeten door de 500 lagen van de doeken waar hij ingewikkeld was gestoken, en door de kist zodat de aanwezigen hem nog een laatste groet konden brengen.

Daarna ondernam koning Mullah opnieuw een poging om het vuur aan te steken, en dat lukte zonder meer.

Wat Klang
Wat Klang
Wat Klang

Aan de binnekant zijn de muren beschilderd met taferelen van de crematie van de Boeddha. Helaas is in 2011 de rivier de Pasak waar de tempel naast ligt overstroomd, en is het grootste gedeelte van de muurschilderingen onherstelbaar beschadigd geraakt.

Onderstaande foto’s tonen de stukken die nog het beste te zien zijn.

Wat Klang
Wat Klang
Wat Klang
Wat Klang
Wat Klang

Eén van de vier panelen die de aansluiting van het bovenste deel van het dak maken.

Wat Klang
Wat Klang

De Pasak naast de tempel.

Wat Klang

© Lode Engelen. Foto’s genomaen in Wat Klang op 25.05.2022.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

4 reactie op “Wat Klang in Nakhon Luang.”
  1. Mooie foto’s en een interessant artikel. Denk je dat de beschadigde muurschilderingen nog gerestaureerd gaan worden? Daar zal wel een serieus kostenplaatje aanhangen waarschijnlijk?🤔

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *