Ob Khan

Ob Khan

Het Ob Khan-wandelpad is aangelegd om de kroning van Zijne Majesteit Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun oftewel Rama X te herdenken. De kroning vond plaats op 4 mei 2019.

Het stukje natuur dat de afdeling Wildlife and Plant Conservation van de Nationale Parken in Thailand ons hier laat zien is een prachtig voorbeeld van de erosieve kracht van stromend water. Ob Khan is een deel van de Mae Kham rivier die ontspringt in het nationaal park Khun Khan in Samoeng.

“Ob” is een woord in de lokale taal dat wordt gebruikt om een steile en smalle rots canyon, waar water door stroomt, te beschrijven. De zijwanden bestaan uit steile kliffen. In het Thais noemt men het “Kroaktam” (ครกตาม). De kloof is een aantal miljoen jaar geleden ontstaan door de beweging van de aardkorst. Het bos dat de kloof omringd is een tropisch loofbos, met verschillende soorten dipterocarp-bomen.
Het wandelpad is 2.300 meter lang. In twee uur kan je het makkelijk bekijken. Er zijn een paar minder gemakkelijke en steilere stukken onderweg, maar het is zeker geen zware inspanning.

Ob Khan

Ob Khan, eerder zeldzaam.

Het type kloof dat je hier ziet kan je maar op een paar plaatsen in Thailand vinden.
De Ob Khan-kloof wordt geschat op 25 meter diep en 300 meter lang.

Ob Khan lijkt wel een natuurlijk beeldhouwwerk dat door de rivier uitgehouwen is. De rivier is er 65 miljoen jaar geleden aan begonnen, en werkt nog steeds door om de kloof uit te breiden. Het werk word niet door de rivier alleen gedaan, ook de zon helpt mee. Zij doet de rotsen krimpen en weer uitzetten, waardoor er scheuren ontstaan in het gesteente. De bomen die op de zijkanten staan hebben bijzonder sterke wortels. Deze wortels groeien in de scheuren en duwen ze verder open.
Ondertussen hakt de turbulente waterstroom als een beitel in op de scheuren, en slaat geregeld stukken van de harde steen af. Kleine kiezeltjes gemend met zand schuren de wanden dan weer glad.

Het resultaat van dat alles is een bijzonder mooi en kunstig sculptuur.

Ob Khan
Ob Khan
Ob Khan
Ob Khan
Ob Khan
Ob Khan
Ob Khan
Ob Khan
Ob Khan
Ob Khan
Ob Khan
Ob Khan

Een dipterocarp bos is een loofbos en de loofbomen gooien in de winter als het droog seizoen aankomt ook hun bladeren af. Dit is niet de mooiste periode om de wandeling te maken vermits er dan weinig groen is in het bos.

Van zodra het regenseizoen er aankomt komt het hele bos weer tot leven, alles kleurt weer groen, en de insecten komen weer uit de grond tevoorschijn. Op hun beurt komen dan de insectenetende vogels weer aanschuiven aan het buffet !

Eenjarige planten zoals de Pauwengember (KaemPierio Mainara Carey ex Roscoe) en de Zwaanplant (Ascispicas physocorpo), en Cirrus sessilis, die onder de grond zaten beginnen weer te ontkiemen en tonen hun prachtige bloemen. De bosbodem in dit gebied ziet er vooral levendig uit na een mals regenbuitje.

Ob Khan
Ob Khan
Ob Khan
Ob Khan

© Lode Engelen. Foto’s genomen in het Ob Khan nationaal park op 20.04.2022.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

12 reactie op “Ob Khan, een mooi stukje natuur.”
  1. Misschien, Lode, zouden de lezers het prettig vinden als je de naam Ob Khan ook in de tekst nog eens in Thais schrift vermeldt ออบขาน en de correcte uitspraak noemt Ob met een lange -oh- en lage toon, khaan met een lange -aa- en stijgende toon. Als je ‘op khan’ zegt op z’n Nederlands weet geen Thais waar je het over hebt. Braden’? Of ‘jeuken’?

   1. Hallo Tino, ik zet er af en toe de thaise versie van de naam in, maar heel vaak staan er in twee documenten twee verschillende namen.
    Dat maakt het moeilijk om de juiste versie te vinden, en dan laat ik het liever weg. In ons alfabet gebruik ik de versie die ik op de site kan vinden (meestal is er de engelse naam wel te vinden) dat geeft natuurlijk niet weer hoe je het moet uitspreken.

 1. Mooie foto’s Lode.
  Helaas kunnen dit geen dagtripjes zijn voor mij.
  P.S er staat er een dubbel.
  Diegene waar jij automatisch bij bukte.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *