Wat Phra That Khao Noi
Wat Phra That Khao Noi
Foto Patchaneeboon

Wat Phra That Khao Noi ligt in Du Tai, in het district Mueang Nan, in de provincie Nan. De tempel is gebouwd 1487 tijdens het bewind van Chao Pu Khaeng.

Naast de wihan en de pagode is er ook een mooi uitzichtpunt waar je over het stadje Nan uitkijkt. Op dit punt staat ook het negen meter hoge Boeddha beeld Phra Phuttha Maha Udom Mongkhon Nanthaburi Si Nan op een basis in de vorm van een lotus. Het beeld staat in de houding van zegening, zodat hij de hele stad zegent. Het haar van dit boeddha-beeld is gemaakt van 410,4 gram goud.

Het beeld werd opgericht ter ere van de 6e 12 jarige cyclus van Zijne Majesteit Koning Bhumibol op 5 december 1999.

Bij de tempel word jaarlijks een markt gehouden (meestal in mei) met raketten die worden aangestoken om respect aan de Boeddha te betuigen.

Wat Phra That Khao Noi

De pagode.

De Pagode van Wat Phra That Khoa Noi bevindt zich op de top van Doi Khao Noi. De berg die aan de westkant van de stad Nan ligt. De pagode is in baksteen gebouwd en bevat haren van de Boeddha. De bouwstijl is een mengeling van Birmese en Lanna kunst. Van 1906 tot 1911 onderging ze een grote renovatie door Birmese kunstenaars. De renovatie stond onder leiding van de birmees Mong Ying. De Wihan is er in dezelfde periode bij gebouwd.

Wat Phra That Khao Noi
Wat Phra That Khao Noi
Wat Phra That Khao Noi
Wat Phra That Khao Noi

De Boeddha met het gouden haar die de stad Nan zegend.

Wat Phra That Khao Noi
Foto Patchaneeboon
Wat Phra That Khao Noi
Foto Patchaneeboon

De tempel ligt op ongeveer 240 meter boven de zeespiegel, en via deze 303 trappen loop je gemakkelijk naar boven !

Wat Phra That Khao Noi
Wat Phra That Khao Noi

Een standbeeld van Koning Naressuan dat achter de pagode staat.

Wat Phra That Khao Noi

Achter de pagode staat ook een klein huisje dat gebouwd is als eerbetoon aan de vrouw Pathumma Ratchatewi, de vrouw van de leider Phay Phu Keng zo een 600 jaar geleden. Zij heeft volgens overleveringen de pagode gebouwd. Zij heeft ook nog twee andere tempels in Nan gebouwd.

In hoeverre dit allemaal klopt weten we niet want het verhaal is pas opgetekend, rond 1900, door een 106 jarige vrouw uit Khieng Tung ( Myanmar ). Khieng Tung en Nan lagen toen nog in Lanna.

Wat Phra That Khao Noi
Wat Phra That Khao Noi
Wat Phra That Khao Noi
Foto Patchaneeboon

Wie is hier de mooiste ?

Wat Phra That Khao Noi

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Nan op 02.01.2022.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

8 reactie op “Wat Phra That Khao Noi in Nan.”
  1. De Boeddha stierf op zijn tachtigste. In het Thais is dat parinipphaan ‘het Nirwana binnengaan’. Waarom zien we altijd een beeld van een jonge Boeddha en nooit van een bejaarde Boeddha? Tenslotte is er de boeddhistische uitdrukking over vergankelijkheid ‘geboorte, ouderdom, ziekte, dood’.

      1. De Boeddha wilde zelf niet verheerlijkt worden. Het ging hem alleen om de Leer, de Dhamma. En daar moeten we het over hebben. Dat kan niet als we het steeds hebben over over het grootste, duurste en mooiste Boeddhabeeld. Het Thais heeft vijf woorden voor ‘goud’.

  2. Die jaarlijkse markt zal wel tijdens de Wai Phra Thai festival zijn, het Namatsakan Phrathat Khao Noi Festival. In Nan stadje zijn er 4 Phra That temples waar zo een festival wordt gehouden. Voor de mensen die lui (zoals ik dus) : Je kunt gewoon met de auto of brommer omhoog, laatste stuk is wel erg steil. Er is een goede parkaar plaats tegenwoordig. De meeste toeristen komen hier voor een prachtige zonsopgang over Nan stad. Moet je dus wel heel vroeg opstaan, maar dan kun je gelijk naar de ochtend markt in Nan. In Nan is overigens ook de Wat Noi, de kleinste tempel van Thailand.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *