Chantarakasem Museum

Het Chantharakasem paleis werd gebouwd tijdens het Ayutthaya-tijdperk. Het paleis ligt in het noordoosten van het eiland Ayutthaya langs de Pa Sak-rivier. Er is historisch bewijs gevonden dat suggereerd dat het paleis werd gebouwd in 1577 in opdracht van koning Maha Thammarachathirat. Het gebouw werd opgericht om te dienen als residentie van koning Naresuan de Grote. Dit gebeurde bij de benoeming van Naresuan tot onderkoning.

Vroeger was het paleis waarschijnlijk bekend als het ‘Wang Na’ (voorste paleis) Dit omdat het in het oosten, en aan de voorkant van het Koninklijk Paleis ‘Wang Chan’ lag. Het paleis is identiek aan de residentie van koning Naresuan in Phitsanulok .

Verschillende andere koningen gebruikten het paleis later ook nog. Onder andere Koning Narai De Grote.

Chantharakasem Museum

Na de tweede val van het koninkrijk Ayutthaya in 1767 werd het Chantharakasem paleis verlaten. Op dat moment bleef er niet veel meer over dan de fundering. Toen Rama IV opdracht gaf om het te restaureren, werd er op deze fundering een nieuw paleis gebouwd.

Hoe de oorspronkelijke gebouwen er uit zagen weten we niet meer. Rama IV gebruikte het als zijn residentie in Ayutthaya. Later veranderde koning Chulalongkorn de Grote (Rama V) het Chantharakasem paleis in een gebouw voor het lokale bestuur. Hij gebruikte het Phiman Rattaya-paviljoen als het administratiegebouw.

De meeste van de huidige bouwwerken zijn gebouwd tijdens het bewind van Koning Rama V hij gebruikte ze als zijn residentie. Maar ook als het gebouw van de lokale administratie, en als stadhuis. Momenteel word het gebruikt als Nationaal Museum.

Chantharakasem Museum

Het Chaturamuk Paviljoen.

Koning Mongkut ( Rama IV) gaf de opdracht dit houten paviljoen op de basis van het oude paleis te bouwen. Het is volledig in Thaise stijl gebouwd, met een dak van tegels.

Alle gevels zijn versierd met houtsnijwerk in een uniek patroon.
Het paviljoen was de troonzaal voor koninklijke zaken. Aan de zijkanten zijn links en rechts woonvertrekken. De koning gebruikte deze vertrekken tijdens zijn bezoeken aan ayutthaya.

Chantharakasem Museum

Het Phima Rattaya paviljoen.

Het Phiman Rattaya-paviljoen bestaat uit een verzameling gebouwen. De bouw werd gestart tijdens het bewind van koning Rama IV op de basis van het oorspronkelijke gebouw uit het Ayutthaya-koninkrijk. De voltooing kwam tijdens het bewind van Rama V.

De architectuur van de gebouwen is een samensmelting van Europese en Chinese stijlen. Het complex bestaat uit het Parat Sai (linkerhal), Parat Khwa (rechterhal) het Phima Rattaya-paviljoen en sala Choen Khuang (multifunctionele hal). In 1899 beval koning Rama V om het Phiman Rattaya-paviljoen te gebruiken als huisvesting voor het lokaal bestuur.

Chantharakasem Museum

Het Maha Thai gebouw.

Het Maha Thai gebouw is gebouwd tijdens de regering van Koning Vajiravudt (Rama VI). Phraya Boran Ratchathanin was een luitenant onder Rama VI, en hij heeft het gebouw laten bouwen. Toen het klaar was heeft hij de administratie van uit het Phiman Rattaya paviljoen verhuisd naar dit gebouw.

Chantarakasem Museum

Het Phisai Sanlalak paviljoen. ( observatorium toren)

Koning Rama IV gaf opdracht tot de bouw van dit observatorium. Hij is gebouwd op de basis van de originele structuur die in de periode van koning Narai werd gebouwd. Konig Narai bouwde het ook al om als observatorium te worden ingericht.

Chantarakasem Museum

Het Chantharakasem paleis als museum.

Het Chantharakasem National Museum werd opgericht door Phraya Boran Ratchathanin, die een grote interesse had in archeologie. Hij bestudeerde en verzamelde belangrijke historische voorwerpen uit het oude koninkrijk Ayutthaya. Phraya Boran Ratchathanin bewaarde de artefacten in het Chantharakasem-paleis en richtte in 1902 het “Boran Phiphitthaphan”, of Museum van Antiek, op. Hij deed dit op aanbeveling van Prins Damrong Rajanubhab.

Aanvankelijk werden de stukken ondergebracht in de Royal Horse Stables, die deel uitmaken van het complex. In 1904, gaf koning Rama V opdracht om de museumstukken op te slaan en te tonen in het Chaturamuk-paviljoen. Hij gaf de het de naam ‘Ayutthaya Phiphithaphan’ (Ayutthaya Museum). Later heeft het ministerie van Schone Kunsten het museum omgedoopt tot ‘Chantharakasem National Museum’.

Het museum is het eerste regionale museum van Thailand. Op dit moment heeft het niet alleen historische voorwerpen uit het tijdperk Ayutthaya, maar ook uit de Rattanakosin periode.

Chantharakasem Museum

De lange gaanderij van het Maha Thai gebouw waar nu de museum stukken onder gebracht zijn.

Chantarakasem Museum

Rechts boven op de kaart vind je het ‘Petit Palais Du Roi’ zoals de fransen het toen noemden.

Chantarakasem Museum
Chantarakasem Museum
Chantarakasem Museum

Twee knielende goden. Twee prachtstukken uit de verzameling in het museum.

Chantarakasem Museum
Chantarakasem Museum

Een mooie verzameling staande en zegenende Boeddhas.

Chantarakasem Museum
Chantarakasem Museum

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Ayutthaya op 26.05.2022.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

Eén reactie op “Het Chantharakasem paleis.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *