De monsterlijke stapel stenen, zoals de lokale bevolking hem noemt, die hier in het bos ligt is ongeveer vijf tot zes miljoen jaar geleden ontstaan. Bij een vulkaanuitbarsting is er een grote bubbel magma omhooggestuwd, waarbij stroopachtig vloeibare rotsen door de aardkorst geduwd werden. Je zou het kunnen vergelijken met een bol deeg die door het rijzen omhoog komt. Aan de oppervlakte koelde deze massa snel af. Hierdoor werd de korst door krimp in alle richtingen uit elkaar getrokken. Aan het oppervlak ontstaan zo loodrechte scheuren die kolomachtige rechtopstaande rotsen vormen. In de loop van de tijd zijn vele daarvan gebroken en omgevallen. Mor Hin Kong in Phrae is een mooi geologisch fenomeen wat je maar zelden kan zien.

De geestenwereld.

We zouden niet in Thailand zijn als Mor Hin Kong niet door geesten bewaakt zou worden. Een vijftigtal jaar geleden, kort nadat de stenen ontdekt waren, kwam mr. Serin samen met zijn assistent Noi uit Sawankalok naar Phrae.

Hij beweerde een schatkaart te hebben waarop een plaats tussen de stenen was aangeduid, en er zouden waardevolle voorwerpen begraven liggen. Hij vroeg aan Ki PO-dung, een lokale man, om hem te gidsen naar de stenen en te helpen graven naar de schat. Na twee dagen graven kwamen ze een grote slang tegen, en vonden ze een stamper en een vijzel. Dat was alles wat ze gevonden hebben.

Maar de lokale bevolking geloofde sterk dat wanneer iemand iets meenam van bij de stenen dat hij gestraft zou worden. Toen de heer Serin terug naar huis vertrok, werd hij ziek, en stierf twee dagen later. Daardoor versterkte het geloof in de geesten alleen maar. Sommige mensen beweren ook dat ze lichtende bollen hebben zien zweven over de stenen.

Heilig gebied.

Bij de lokale bevolking is er een sterk gelooft dat dit een heilig gebied is. Ze komen geregeld naar hier om te bidden en hun respect te tonen aan de geesten met wierookstokjes en kaarsen. De hoogste geest in dit gebied is Chao Archaya, en de lokale bevolking heeft zeer veel respect voor deze geest.

© Lode Engelen. Foto’s gemaakt in Na Phun, Wang Chin, Phrae op 19.09.2022.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

3 reactie op “Mor Hin Kong in Phrae.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *