Wat Saphan Hin

Wat Saphan Hin, ligt op een heuvel die 200 meter boven de vlakte uitsteekt. Hij ligt in de westelijke zone van het Historical Park van Sukhothai. Er is misschien niet veel meer over van de oorspronkelijke tempel, maar het is nog steeds een sfeervolle plaats, met een 12,5 meter hoge staande Boeddha. Een Boeddha die lijkt te wachten op iedereen die de klim naar boven aandurft.

Het handgebaar van de Boeddha, word de Abhaya Mudra genoemd, wat zoveel als ‘Geen angst’ betekent.

Abhaya is een Sanskriet woord dat zich vertaalt als onverschrokkenheid. Het is gemaakt met een open palm van de rechterhand, naar buiten uitstrekkend ter hoogte van de borst of hoger. Als we naar dit handgebaar kijken, gaan we energieën van vrede, bescherming en gevoelens van diepe en sterke innerlijke veiligheid voelen.

Wat Saphan Hin

De stenen brug van Wat Saphan Hin.

De naam ‘Saphan Hin’ kun je vertalen als ‘stenen brug’ en verwijst naar het pad van leisteen en steen dat naar de top van de heuvel loopt, waar de oorspronkelijke tempel stond. Er wordt gezegd dat koning Ramkhamhaeng de Grote op elke boeddhistische feestdag naar de top van de heuvel reed op de rug van Ruchakhari, een witte olifant. Op de top van de heuvel betuigde de koning zijn respect aan de grote Boeddha. Het beeld heet Phra Attharot.

Wat Saphan Hin

Als je nu naar Wat Saphan Hin wil lopen, zul je het op eigen kracht moeten doen. Maar dat valt best wel mee. Het pad naast de stenen brug is vrij goed begaanbaar, en de helling is ook niet al te groot. Het idee dat je dezelfde weg loopt als een van de grootste figuren uit de geschiedenis van Siam is al voldoende stimulans.

Vergeet ook niet onderweg even te stoppen aan de kleine pagode. De top hiervan wordt gevormd door een mooie lotus knop.

Lotus knop Pagode

Mooi uitzicht

Het mooie uitzicht boven op de heuvel krijg je er gewoon bij.

Wat Saphan Hin
Wat Saphan Hin

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Sukhothai op 22.09.2022.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

5 reactie op “Wat Saphan Hin in Sukhothai”
  1. Clear and beautiful images. Useful, too, that you include a map of the Wat’s location.
    How old is the Wat and is it being cared for to ensure no further deterioration?

    I couldn’t get this in English

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *