Songkran heeft een lange geschiedenis en het komt al uit het vroegere Siam. Het woord Songkran komt van een Sanskriet woord dat ‘passeren’ of ‘naderen’ betekent. Het was de officiële nieuwjaarsdag tot 1888, toen het werd veranderd naar een vaste datum van 1 april. In 1940 werd het nieuwjaar dan verschoven naar 1 januari. De traditionele Thaise nieuwjaarsdag Songkran werd omgevormd tot een nationale feestdag.

De meeste mensen kennen het van het water gooien, wat gedurende drie dagen overvloedig gedaan wordt door zowel Thai als toeristen. Maar Songkran is veel meer dan het water gieten.

Songkran is een belangrijk evenement op de boeddhistische kalender en staat symbool voor vernieuwing en zuivering in het boeddhisme.

Songkran gaat over schoonmaken, zuiveren en een frisse start maken. Het is ook de tijd van het jaar dat de jongere mensen die ver van hun familie wonen, hun ouders gaan bezoeken. Traditioneel werd er door de jongeren een beetje water over de handen van de ouderen gegoten om hen te eren. In ruil hiervoor krijgen ze wensen van de ouderen voor een goede gezondheid, een lang leven en welvaart. Onder ‘ouderen’ moet hier senioriteit verstaan worden. Mensen die ouder zijn dan jij, maar ook die een trapje hoger op de maatschappelijke ladder staan. Je baas bijvoorbeeld …

songkran
songkran

Songkran, ook het moment om Boeddha te wassen.

Songkran is ook het moment dat de mensen de boeddhabeelden die ze thuis hebben staan gaan wassen. Hiervoor gebruiken ze water waarin bloemen, die overvloedig te vinden zijn in deze periode, gelegd worden om het een aangename geur te geven. Het water wordt zorgvuldig opgevangen bij het wassen van het beeldje en dan meegenomen naar de tempel om ook de boeddhabeelden en beeldjes daar te besprenkelen. Traditioneel wordt er ook een steunboom klaargemaakt, en begoten met dit water. Later wordt de boom dan onder de tak van een grote boom gezet. Dit helpt de mensen een hogere plaats in de hemel te bereiken.

songkran
songkran
songkran
songkran
songkran
songkran

De jonge mensen nemen een kommetje met water dat over het Boeddha beeldje gegoten is en laten de ouderen hun hoofd hiermee nat maken. Daarna binden ze een koordje rond hun pols terwijl ze de jonge mensen een goed en rijk leven toewensen.

songkran

Ieder feestje wordt afgesloten met een maaltijd, en ook nu is dat niet anders. Enkele vrijwilligers zorgen dat er eten klaar staat als de ouderen klaar zijn met water gieten, en koordjes binden.

Songkran

© Lode Engelen. Foto’s genomen op 16.04.2023 in Sansaikom, Saraphi Chiang Mai.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

Eén reactie op “Songkran.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *