In deel 8 kijken we verder hoe Simon de la Loubère het huwelijk en samenleven van de Siamezen zag in de zeventiende eeuw.

De opvolging in Siam is alleen voor de grote vrouw, en dan voor haar kinderen, die in gelijke delen erven van hun ouders. De kleine vrouwen en haar kinderen kunnen worden verkocht door de erfgenaam. En ze hebben alleen wat de erfgenaam ze geeft, of wat de vader ze voor zijn dood van hand tot hand gaf, want de Siamezen zijn zich niet bewust van het gebruik van testamenten. De dochters van de kleine vrouwen worden verkocht om zelf kleine vrouwen te worden. En de machtigste die de beste koopt, zonder zich te bekommeren om de ouders waar ze van komen, gaat op deze manier zeer ongelijke allianties aan. En degenen met wie ze ze maken, krijgen nauwelijks meer eer of bescherming. De goederen van de Siamees bestaan voornamelijk uit meubels. Als ze land hebben, hebben ze er weinig aan, omdat ze er niet de volledige eigendom van kunnen krijgen.

Het land blijft van de koning.

Het behoort altijd toe aan hun koning, die het land dat hij aan particulieren heeft verkocht, terugneemt wanneer het hem uitkomt. En die het vaak terugneemt zonder de prijs te betalen. De wet van het land is niettemin dat de gronden erfelijk zijn in de families, en dat individuen ze aan elkaar kunnen verkopen. Maar de prins houdt alleen rekening met deze wet voor zover het hem goed uitkomt. En dat het niet kan schaden aan zijn domein dat zich over het algemeen uitstrekt over alles wat ze bezitten. Dit maakt dat ze zo min mogelijk gebouwen kopen, en meubels kopen met medeweten van hun koning. Meubels zijn hun diamanten, omdat ze gemakkelijk te verbergen en te transporteren zijn. Ze zijn gewild in Siam en in heel Indië, en worden er duur verkocht.

Soms geven de Indiase heren een deel van hun eigendom aan de koning, hun meester, als ze sterven. Dit om hem gunstig te stemmen voor zijn familie en daar profiteren ze meestal van. Huishoudens maken bijna iedereen gelukkig in Siam, zoals men kan beoordelen aan de trouw van vrouwen om hun echtgenoten te voeden, terwijl hij de koning dient. Dienst aan de koning die door een soort verstandhouding niet slechts zes maand per jaar duurt, maar soms een, twee en zelfs drie opeenvolgende jaren duurt.

De Siamezen kunnen ook scheiden.

Maar als de echtgenoten elkaar niet kunnen verdragen, dan hebben ze de remedie van echtscheiding. Maar het is waar dat het niet de gewoonte is bij het gewone volk. De rijken, die meerdere vrouwen hebben, houden ook degene van wie ze niet houden.

De man is natuurlijk de meester van de scheiding. Maar hij zal het niet weigeren als de vrouw het absoluut wil zijn.

De bruidsschat wordt teruggegeven. De kinderen worden op de volgende manier verdeeld. De moeder heeft de eerste, de derde, de vijfde en alle anderen in oneven rangorde. De vader heeft de tweede, de vierde, de tiende en alle anderen in even rangorde. Hierdoor gebeurt het dat als er maar één kind is, het voor de moeder is, en dat als het aantal kinderen oneven is, de moeder er eentje meer krijgt.

De moeder heeft nog een mogelijkheid. Ofwel dat ze oordeelden dat de moeder er meer voor zou zorgen dan de vader, ofwel dat ze, door ze op haar heupen te dragen en ze te voeden met haar melk, er meer recht op lijkt te hebben dan de vader. Ofwel ook nog, omdat ze zwakker is, heeft ze de hulp van haar kinderen meer nodig dan hij.

En wat na de scheiding?

Na de scheiding mogen de man en de vrouw hertrouwen met wie ze willen. En de vrouw is vrij om dit te doen vanaf de dag van de scheiding, hoewel ze zich zorgen maken over de twijfel die kan ontstaan ​​over de vader van het eerste kind, die mogelijk na de huwelijksvruchtbaarheid wordt geboren. Ze vertrouwen op wat de vrouw erover zegt. Dit is een geweldig teken van de weinige jaloezie van dit volk. Maar hoewel een echtscheiding toegestaan is, beschouwen ze het toch als een heel groot kwaad. En het bijna zekere verlies van kinderen, die gewoonlijk zeer slecht worden behandeld in het tweede huwelijk van hun ouders, betekent ook een groot verlies voor hun. Zodat dit een van de redenen is die worden gegeven voor het feit dat het land dunbevolkt is, hoewel de Siamezen vruchtbaar zijn en zelfs vrij vaak een tweeling hebben.

De echtgenoot is en blijft de baas.

De macht van de echtgenoot is despotisch in zijn familie. Hij kan zijn kinderen en zijn vrouwen verkopen, behalve zijn hoofdvrouw. Die kan hij alleen maar verstoten. Weduwen erven de macht van hun echtgenoten met deze beperking dat ze de even kinderen die ze hebben niet kunnen verkopen. Dit als de ouders van de vader er tegen zijn omdat de kinderen zich er niet tegen zouden durven verzetten. Na de echtscheiding, kunnen de vader en de moeder elk hun kinderen verkopen volgens de verdeling die ik heb gezegd. Maar zulke mensen kunnen hun kinderen niet doden, noch de echtgenoot, hun vrouwen, omdat in het algemeen alle moord in Siam verboden is.

De liefde voor vrije mensen is daar niet beschamend, althans niet bij het gewone volk. Het wordt daar beschouwd als een huwelijk, en de wisselvalligheid als een echtscheiding.

Toch houden de ouders hun dochters daar, zoals ik al zei. Nergens mogen kinderen over zichzelf beschikken ten koste van de vaderlijke macht, wat het natuurlijkste van alle rechten is.

De Siamezen geven zich niet zo gemakkelijk.

Trouwens, de Siamezen zijn van nature glorieus genoeg om zich niet gemakkelijk aan vreemden te geven. Of ze in ieder geval niet te roepen. De Pegüanes die in Siam zijn, zijn buitenlanders. Ze lijken ze ook meer op buitenlanders, en gaan door voor losbandigen in de geest van degenen die niet horen dat ze op zoek zijn naar een echtgenoot.

Ze zijn ook trouw totdat ze in de steek worden gelaten. En als ze zwanger worden, worden ze niet minder gewaardeerd onder degenen van hun natie. Ze scheppen er zelfs over op dat ze een blanke man als echtgenoot hebben gehad. Men kan ook zeggen dat ze een meer amoureuze huidskleur hebben dan de Siamezen. Ze zijn in ieder geval veel levendiger.

Het is een gevestigde mening in Indië dat de mensen daar meer of minder geest hebben naarmate ze dichter bij, of verder van Pegu verwijderd zijn.

© Lode Engelen. Foto’s genomen op diverse plaatsen en tijdstippen in Thailand.

Deel 1 van deze reeks vind je hier.

(Pegu was een Siamese staat die bestond tussen 1539 en 1599. Het was gevestigd in het huidige Myanmar (voormalig Birma) en omvatte het gebied ten noorden van de rivier de Salween. De staat werd geregeerd door de koningen van Siam en had een groot aantal vazallenstaten. De hoofdstad van Pegu was Pegu dat nu bekend staat als Bago.)

Simon de la Loubère.

Simon de la Loubère, (21 april 1642 – 26 maart 1729) was een Franse diplomaat in Siam, schrijver, wiskundige en dichter. Hij wordt gecrediteerd voor het terugbrengen van een document dat Europa kennis liet maken met de Indiase astronomie, de “Siamese methode” om magische vierkanten te maken, en een van de vroegste beschrijvingen van parachutes.

Simon de la Loubère leidde in 1687 een gezantschap naar Siam. (de “La Loubère-Céberet-missie”) Het gezantschap, bestaande uit vijf oorlogsschepen, arriveerde in oktober 1687 in Bangkok en werd ontvangen door Ok khun Chamnan. La Loubère keerde op 3 januari 1688 terug naar Frankrijk aan boord van de Gaillard, vergezeld van de jezuïet Guy Tachard en een Siamees gezantschap onder leiding van Ok khun Chamnan.

Bij zijn terugkeer schreef La Loubère een beschrijving van zijn reizen, zoals gevraagd door Lodewijk XIV, gepubliceerd onder de titel Du Royaume de Siam.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

2 reactie op “De Thai en Thailand (8)”
  1. The image I liked the most was that of the lady serving food.
    It reminded me of a funeral I attended, along with a few hundred others, of a motorcyclist killed in an accident.

    They were serving meals to the mourners from two cauldrons, each just over one metre across.
    Working hard like that was a way of dealing with the emotions of the moment.

    The biker’s life might have been saved if he had worn a helmet. Yet, of the few hundred mourners, only a handful had arrived wearing safety helmets.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *