Monniken en de Sai Baat.

Sai betekent inleggen of toevoegen, en baat is de naam van de kom die de monniken gebruiken op hun aalmoes ronde in de ochtend. Dus Sai Baat kan je vertalen als iets in de kom van de monniken leggen.

Monniken beginnen hun dag meestal om 4 uur ’s ochtends met een zangsessie voordat ze vertrekken voor hun dagelijkse Sai Baat-rondes. De zonsopgang in noord Thailand varieert van ongeveer 05.30 uur tot 06.45 uur, afhankelijk van de tijd van het jaar. Daardoor kan de ronde, hier in het noorden, in de ochtend plaatsvinden ruim voordat de zon boven de horizon komt tijdens de wintermaanden.

Overal waar het Theravada-boeddhisme heerst (met name in Laos, Cambodja, Thailand en Myanmar) vinden deze Sai Baat rondes in de ochtend plaats.

Een voor een lopen de monniken blootsvoets door de straten terwijl de mensen een handvol sticky rijst in een passerende kom leggen. Vroeger liepen de monniken hun ronde om hun eten voor die dag te verzamelen. Boeddha heeft de monniken tot de bedelstaf veroordeeld, en daarom zijn ze voor hun eten, aangewezen op de goodwill van de mensen in hun dorp. Tegenwoordig is de inhoud van de kom natuurlijk wel veranderd. Er worden allerlei zaken die de monnik kan gebruiken ingelegd. Er worden ook drinkbusjes en allerlei snoepgoed in de kom gelegd. Afgezien van, af en toe een klein dank gebedje of zegen, blijven de monniken en de mensen stil tijdens de ronde.

Bij terugkomst van de ochtend ronde wordt het verzamelde eten gedeeld met de monniken die voor het ontbijt klaar te maken zijn achtergebleven in de tempel. Wat overblijft wordt gereserveerd voor de lunch, hun enige andere maaltijd van de dag.

Sai Baat bij Wat Sri Moon in Khua Mung (Saraphi).

Aan het begin van de schoolvakantie worden jonge jongens aangemoedigd om een paar weken monnik te worden. Hierdoor kunnen ze al vroeg kennismaken met het leven als monnik. Wat Weruwan in Saraphi centrum zorgt voor de organisatie hiervan in het district Saraphi. Khua Mung is een deel van dat district. Het zijn bijna allemaal jongens van Saraphi. Sommige kinderen blijven dan twee weken in de tempel. Maar anderen blijven langer, soms wel de hele school vakantie. Tijdens deze tijd gaan ze alle dagen een Sai baat doen in een andere tempel van Saraphi. Op die manier leren ze alle tempels uit de omgeving kennen.

De jonge monnik die hier het gebed uitspreekt is de leider van de groep. Als hij klaar is gaan de jonge monniken in alle stilte in een rij aanschuiven langs de tafeltjes. De mensen van Khua Mung hebben hier alles klaargezet om het in de baat te leggen als de jongens langs komen.

In de flauwe ochtendzon is het vooral een mooi kleurrijk gebeuren.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Khua Mung op 10.04.2023.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

4 reactie op “Sai baat”
 1. Always interesting to look at the FACES of those you capture with your camera.

  A facial expression can mean more than dozens of words.

  I hope more readers and viewers start looking more at the faces of Lode’s subjects,

  I’m sure too that we would all benefit if more people commented on the images. It would be great to create a moving conversation on the back of Lode Engelen’s photos.

 2. Wat een kleurrijk gebeuren. En wederom een mooi verhaal en verduidelijking. Gespekt met mooie foto’s. Merci Lode. Maar toch een beetje triest als je je ganse leven moet bedelen. Groetjes uit Brugge, Luc .

 3. Wat een schitterende foto’s horen bij dit artikel. Je moet er dan wel vroeg voor uit de veren maar het is wel de moeite waard!!
  Interessant artikel ook!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *