Kadngua, zoals het in het noordelijk dialect uitgesproken wordt, is de koeien markt van San Patong. San Patong ligt ongeveer 30 km zuidelijk van Chaing Mai, op de grote weg nummer 108.

De grond waar de markt op staat is eigendom van Bua Pin Lomsri. Het was vroeger een boomgaard, maar de grond was blijkbaar niet goed voor fruitbomen, en ze brachten veel te weinig op.

In 1959 is Som Lomsri op het idee gekomen om er een veemarkt op te starten. Voor de markt er was werd het vee gewoon onder de huizen van de eigenaars verhandeld. Dit gebeurde dus zeer verspreid, en het was niet gemakkelijk om dieren te bekijken en vergelijken.

In de begindagen werden er tot 700 stuks vee verkocht op een zaterdag. Als we dan rekenen aan een prijs tussen 6000 en 10000 Baht, werd er voor meer dan vier miljoen omgezet op een dag.

Doordat er toen niet veel controle was op de markt, kwamen er ook handelaars met minder goede bedoelingen naar toe. De politie heeft dan ook moeten ingrijpen en enkele van hen gearresteerd. Door deze strubbelingen kwamen er steeds minder serieuze verkopers naar kadngua en de markt begon flink achteruit te gaan.

Na vier jaar heeft Lomsri de markt gesloten.

Kadngua start opnieuw op.

Kort daarna zijn er een paar concurrerende markten in de buurt gesloten, en is de zoon van Som Lomsri, Inson Lomsri opnieuw begonnen met verkopers uit te nodigen en hij startte de markt weer op. Som Lomsri was ondertussen overleden, maar samen met een paar andere familieleden is het Insom gelukt om voldoende verkopers naar de markt te halen.

De markt begon opnieuw te floreren, en ook andere grondeigenaars rond de markt zagen meer toekomst in de markt, dan in de boomgaarden die er toen nog opstonden. De markt is op die manier nog flink kunnen uitbreiden. Ook aan de overkant van de grote weg, waar de markt langs ligt, is men van de landbouw afgestapt en de markt is ook aan die kant uitgebreid. De markt is nu bijna even groot aan deze kant dan aan de oorspronkelijke kant. Ondertussen is het ook de grootste openlucht markt van het noorden geworden.

Tegenwoordig niet alleen een veemarkt.

Kadngua is niet alleen een veemarkt gebleven, langzaam aan kwamen er ook motorfietsen en gewone fietsen bij, zowel nieuw als tweedehands. En ook de gewone boeren gebruiken de markt om hun producten te verkopen. Alle groeten en fruit dat aangeboden wordt is dan ook bijzonder vers.

Op dit moment kun je er zowat alles wat te koop is vinden, zowel voeding, kleren, planten en werktuigen voor de landbouw. Maar als je op zoek bent naar een radio of een nieuw uurwerk ga je dat hier ook vinden.
Als je op een zaterdag morgen in de buurt van San Patong bent is dit zeker een aanrader. Je kunt er echt de lokale sfeer opsnuiven.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in San Patong op 25.03.2023.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

4 reactie op “San Patong Kadngua”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *