Het Khun Tan National Park (Thai: อุทยานแห่งชาติดอยขุนตาล) is een natuurlijk paradijs dat de schilderachtige Khun Tan Range in de provincies Lamphun en Lampang omarmt, gelegen in het noorden van Thailand. Opgericht in 1975 als het tiende nationale park van het land, heeft het de status van een door IUCN (The International Union for Conservation of Nature) geclassificeerd beschermd gebied. Het heeft een oppervlakte van 159.556 rai, wat ongeveer overeenkomt met 255 vierkante kilometer (98 vierkante mijl). Het park varieert in hoogte van 325 tot 1.373 meter, en biedt een gevarieerd en boeiend landschap.

Een heel goed verzorgd nature trail brengt je tussen prachtige bomen en planten door naar een paar interessante punten op de berghellingen.

Op de heuveltop, ongeveer 1500 meter vanaf het kantoor van het park waar de accommodatie van het Koninklijk Bosdepartement zich bevindt, bereikt men strategisch punt 1 (Yaw. 1), de locatie van het ziekenhuis van de Staatsspoorwegen van Thailand. Na nog eens 800 meter lopen bereikt men Yaw. 2, waar dennenbomen groeien en een gastenverblijf staat. Hier staan ook planten die een lagere temperatuur nodig hebben, zoals rozen. Het is een mooi versierde goed onderhouden plaats. Een wandeling van ongeveer 3600 meter brengt je naar Yaw 3, waar nog een woning staat. Het hoogste punt van het Doi Khun Tan-gebergte staat bekend als “Mon Song Klong” of Yaw. 4. Vanaf Yaw 3 is het nog ongeveer één kilometer wandelen.

Het nature trail.

Het nature trail begint met een aantal stevige trappen, waarmee je snel heel wat hoger komt. De trappen zijn goed verzorgd, en ernaast ligt bijna overal een strook ruwe beton waar je soms makkelijker op loopt dan op de trappen. Wel oppassen op de stukken waar los zand op ligt, dat schuift heel gemakkelijk. Na de trappen kom je op een meestal vlak zand pad. Zowel links als rechts van het pad heb je een overvloed aan planten en eeuwenoude bomen. Op een aantal plaatsen krijg je ook een prachtig uitzicht op de bergen in de verte, en de vallei beneden.

Yaw 2 oftewel de “Militaire Strategische Positie 2” bevindt zich op een hoogte van 1.035 meter boven zeeniveau. Dit gebied diende oorspronkelijk als rustkamp voor de werknemers van het Britse houtkapbedrijf. Later werd het een militair kamp voor strategische doeleinden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog kocht Mr. Kukrit Promjoi, de 13e premier van Thailand, het land van het houtkapbedrijf om hier huizen te bouwen en een boomgaard te planten. Het land werd later vereerd met een bezoek door Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej, de grote Koning Rama IX, en de koninklijke familie. Dit zelfs tweemaal, eerst in 1969 en later nog een keer in 1973.

Tegenwoordig is er op deze plek een kampeerterrein voor toeristen die in het park willen overnachten.

Het klimaat in het Khun Tan nationaal park.

Het klimaat binnen het park kent drie duidelijke seizoenen: zomer van maart tot juni, het regenseizoen van juli tot oktober en winter van november tot februari. De temperatuurextremen variëren van een verzengende 38 graden Celsius tijdens het hete seizoen tot een koude 5 graden Celsius in de winter. Het merendeel van de jaarlijkse neerslag, gemiddeld rond de 1.034 mm, valt tijdens het regenseizoen. De beste periode voor het nature trail te doen is de winter. Dan is het redelijk fris, en dat maakt de inspanning wel wat lichter. Tijdens het regenseizoen is het pad minder goed toegankelijk.

Gedurende de afgelopen eeuw heeft menselijke invloed de ooit ongerepte bossen van Doi Khun Tan getransformeerd. Het park herbergt drie verschillende bossoorten op basis van hoogte:

  1. Laaggelegen gebieden (325-850 m): Oorspronkelijk een teakbos, nu herbergen deze gebieden een gedegradeerde mix van bamboe loofbossen en loofbossen met Dipterocarp-eiken.
  2. Middelhoge gebieden (850-1.000 meter): Dit overgangsgebied mengt laaggelegen loofbossen met bergachtige altijdgroene-dennenbossen, wat resulteert in een gemengd altijdgroen bos. Opmerkelijk is dat Doi Khun Tan twee soorten pijnbomen herbergt die uniek zijn voor Thailand.
  3. Hooggelegen gebieden (1.000-1.373 m): Deze regio bestaat voornamelijk uit altijdgroene hardhoutbomen met ook nog een aantal dennen (Pinus latteri), wat resulteert in een altijdgroene-dennenbos. Terwijl het westelijke deel van het nationale park heeft geleden onder menselijke verstoringen, biedt het oostelijke deel nog een meer ongerepte natuur.

Een bloemenpracht.

Het park biedt het hele jaar door een boeiende aanblik van wilde bloemen, waaronder orchideeën en gemberplanten. Met meer dan 1.300 vasculaire soorten is Doi Khun Tan een botanische schatkamer. Het park herbergt ook talrijke eetbare paddenstoelen.

Ondanks de uitdagingen van jagen, houtkap, branden en menselijke inbreng, ondersteunt Doi Khun Tan nog steeds enig wildleven. Soorten zoals de Siamese haas, stekelvarken, wilde kip, wild zwijn, wezel en verschillende vogels, reptielen, spinnen en insecten handhaven zich in het gebied. De populaties van deze dieren zijn echter aanzienlijk afgenomen in de loop der jaren. In het verleden waren gibbons, tijgers, olifanten, beren, wilde runderen, serow, langzame lori’s, blaffende herten en vele andere soorten ook bewoners van Doi Khun Tan. Helaas zijn deze allemaal verdwenen. Het park dient dan ook als een aangrijpende herinnering aan de delicate balans tussen menselijke activiteiten en het behoud van onze prachtige natuur.

Wat kost het Khun Tan National Park?

De toegangsprijzen voor het park zijn als volgt: Voor Thaise bezoekers: volwassenen 20 Baht en kinderen 10 Baht; voor buitenlandse bezoekers: volwassenen 100 Baht en kinderen 50 Baht. Het park biedt accommodaties in lodges en tenten voor toeristen. Voor reserveringen kunt u contact opnemen met het Doi Khun Tan National Park op Tel. 08 1032 6341; het Ministerie van Nationale Parken, Wildreservaten en Plantenbehoud op Tel. 0 2019 0760, of bezoek www.dnp.go.th. Er is ook accommodatie beschikbaar van de Staatsspoorwegen van Thailand.

© Lode Engelen. Fotos genomen op 03.01.2024 in het Doi Khun Tan National Park, Tha Pla Duk, Mae Tha District, Lamphun 51140, Thailand.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

3 reactie op “Khun Tan nationaal park.”
  1. Wat een mooie plek, Lode. Bedankt om het met ons te delen. Hopelijk zien we het ooit in ’t echt. Merci voor het leuke artikel en dito foto’s. Groetjes uit Brugge. Luc.

  2. Some interesting narrative accompanying the photos.
    Well-explained and informative.
    Have your readers any personal comments on their experiences of Khun Tan National Park. I’m sure we would all like to read their views.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *