Prasat Pueai Noi, ook bekend als Phrathat Ku Thong, is misschien kleiner dan sommige van zijn Khmer tegenhangers in de regio Noordoost, maar het heeft de tand des tijds doorstaan en behoudt zijn indrukwekkende staat. De Phrasat diende waarschijnlijk als een heiligdom toegewijd aan Hindoe-goden.

 Pueai Noi.

Wanneer we het hebben over beroemde Angkor-sites in Thailand, neigen velen al snel naar die in de provincies Surin, Buri Ram, of Nakhon Ratchasima—regio’s met een rijke erfenis in de oude Khmer-cultuur. Toch herbergt de provincie Khon Khan ook een aantal intrigerende oude Angkor-sites. Waarbij “Prasat Pueai Noi” de hoofdrol speelt. Het staat bekend als een van de best bewaarde Angkor-sites in het noorden van Thailand, vermoedelijk gebouwd voor religieuze ceremonies.

Pueai Noi, nu vergeten, maar vroeger belangrijk.

Prasat Pueai Noi lig een enigzins afgelegen in het zuidoostelijke deel van de provincie dicht bij de grens met het huidige Maha Sarakham. Waarschijnlijk was het echter in vroegere tijden een belangrijke locatie, dicht bij het geografische centrum van de Isan-regio. Het is redelijk om aan te nemen dat Puay Noi een aanzienlijk transport- en administratief knooppunt vormde gedurende de mid- tot late Khmer-periode. De tempel en het grote baray (water reservoir) zouden ongetwijfeld het middelpunt hebben gevormd van een aanzienlijke nederzetting, hoewel hiervan geen overblijfselen gevonden zijn.

teller
Phrasat Ku Pueai Noi.

Prasat Pueai Noi bestaant uit vier oude structuren gebouwd van lateriet, zandsteen en bakstenen. Omgeven door een rechthoekige, in lateriet gebouwde, muur. De architectuur van Prasat Pueai Noi is een getuigenis van de samensmelting van Khmer Baphuon– en Angkor Wat-invloeden. Het centrale punt is de Bannalai, of Boeddha-beeldhal, gelegen aan de oostkant van de muur, vermoedelijk een heilige ruimte voor het bewaren van geschriften. Het architectonisch ontwerp verwijst symbolisch naar de Sumeru-berg, die het centrum van het universum vertegenwoordigt waar goddelijke wezens verblijven. Het tympanum van de hoofdtempel is versierd met een betoverend Naka-patroon, terwijl de latei een ingewikkeld gesneden Narayana toont die op de Naka ligt. En ook na naar schatting 800 jaar is het nog volledig.

Phrasat Ku Pueai Noi.

Phra that Ku Thong

Lokaal bekend als “Phra that Ku Thong,” heeft Prasat Pueai Noi een bijzondere plek in de harten van de inwoners van het district Pueai Noi. Jaarlijks viert het district het Angkor-feest op de vollemaansnacht van mei, een religieuze ceremonie verweven met de diepgewortelde traditie van vriendschap, die bekend staat onder de mensen van Khon Khan. De festiviteiten omvatten historische optredens, aangevuld met levendige en boeiende vertoningen, waardoor een mooi gedenkwaardig en kleurrijk feest ontstaat.

Phrasat Ku Pueai Noi.

Hoewel er geen inscripties zijn geregistreerd in het heiligdom, wordt Pueai Noi meestal toegeschreven aan de late 11e-eeuwse periode en het bewind van Jayavarman VI. Bepaalde reliëfs tonen eerder een Khleang-stijl uit de 11e eeuw. De nogal afgelegen locatie van de tempel kan verklaren waarom sommige beeldhouwwerken enigszins ‘retro’ van stijl zijn, terwijl de Baphuon-elementen misschien eenvoudigweg een vroege Angkor Wat-stijl vertegenwoordigen. Over het algemeen gezien is de stijl van de site en de reliëfs grotendeels homogeen en in tegenstelling tot veel andere Khmer-tempels in de regio, zoals Prasat Hin Phanom Wan of Prasat Hin Phimai, vertoont het geen eerdere elementen of latere toevoegingen.

Phrasat Ku Pueai Noi.

Afbeeldingen van Shiva.

Phrasat Ku Pueai Noi.
Phrasat Ku Pueai Noi.

© Lode Engelen. Fotos genomen op 04.08.2023 in  Pueai Noi, Pueai Noi District, Khon Kaen 40340, Thailand.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

4 reactie op “Phrasat Pueai Noi.”
  1. Hartelijk dank voor de mooie fotos en de indruk wekkende informatie.
    Ik kijk uit naar uw volgende reis, u zou er een boek over kunnen maken.
    met vriendelijke groet
    Philip

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *