Wat Buak Krok Luang

Wat Buak Krok Luang

Wat Buak Krok Luang is een kleine tempel in Thasnla Subdistrict, Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai. De wihan is een mooi voorbeeld van de Lanna-stijl. De wihan werd gerenoveerd in de tijd van Chao Kaew Nawarat, de negende prins van Chiang Mai (1911-1939). Het is een Maha Nikaya-tempel (grootste boeddhistische orde in Thailand) en stond vroeger bekend als Wat Muang Kim.

De naam Buak Krok Laung, komt uit het Noordelijke Dialect. Buak Krok betekend gat, terwijl Luang enorm betekent. De tempel is waarschijnlijk vernoemd naar een dorp of een landschappen in de omgeving. Maar het kan ook zijn dat de naam komt van een plaatselijke legende. Volgens de legende werd het dorp Buak Krok Luang lang geleden getroffen door een hongersnood. De mensen stierven van de honger.

Om de mensen te helpen haalde de koning van Chiang Mai rijst uit de koninklijke schuur en werd er een enorm gat gegraven om de rijst te vermalen en te verdelen onder de dorpelingen. Dit zou de oorsprong van de naam kunnen zijn. Op een palmblad van meer dan 200 jaar oud werd de naam Buak Krok teruggevonden. Waarschijnlijk is “Luang” er later nog aantoegevoegd.

Wanneer de tempel juist gebouwd is, is niet teruggevonden. Op de site is nog een oude ruïne, dus mogen we veronderstellen dat de tempel toch al heel oud is.

Wat Buak Krok Luang

De muurschilderingen van Wat Buak Krok Luang.

Door bestudering van de muurschildering kan echter worden geschat dat de Wihan zeker ouder is dan 300 jaar. In de loop van de tijd zijn er verschillende renovaties uitgevoerd. Op een palmblad stond geschreven dat er een grote renovatie geweest is 1927.

Wat de tempel zeker een bezoekje waard maakt zijn de muurschildering in de Wihan die het leven van de Boeddha en de Nibita Jataka-verhalen, of de verhalen over de tien laatste levens van de Boeddha, verbeelden. De verschillende scenes zijn tussen de kolommen op de muren van de wihan geschilderd. Het is verdeeld in veertien afbeeldingen. Elke scene is geschilderd in blauwe, rode en gele kaders.

Wat Buak Krok Luang

Op de noordelijke muur hangt het schilderij van Mahosot Jataka, het verhaal van het vijfde leven van de Boeddha. Op de zuidelijke muur is de Totsachat Jataka geschilderd, de verhalen van de tien laatste levens van de Boeddha. Dit uitgebreide schilderij is het werk van Shan-kunstenaars. De muurschildering tonen niet alle tien de verhalen over de tien levens van de Boeddha, alleen de populairste zijn geschilderd. Wat Buak Krok Luang’s muurschildering tonen zes van de tien verhalen, namelijk Suwannasam Jataka, Nemirat Jataka, Mahosot Jataka, Withurabandit Jataka en Wetsandon Jataka.

Wat Buak Krok Luang
Wat Buak Krok Luang
Wat Buak Krok Luang

Bij de laatste grote renovatie zijn er ramen geplaatst in de Wihan. Hierdoor zijn er stukken van de muurschilderingen verdwenen. Maar ook door veroudering zijn ze beschadigd geraakt.

Wat Buak Krok Luang
Wat Buak Krok Luang
Wat Buak Krok Luang
Wat Buak Krok Luang

De kleine Boot van de tempel is nieuw gebouwd.

Wat Buak Krok Luang
Wat Buak Krok Luang
Wat Buak Krok Luang
Wat Buak Krok Luang
Wat Buak Krok Luang

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Wat Buak Krok Luang op 25.03.2022.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

3 reactie op “Wat Buak Krok Luang.”
  1. Wat een prachtige muurschilderingen!
    Zo fijn dat jullie de ervaringen op deze manier delen met ons.
    Interessant artikel weeral en schitterende foto’s (zoals gewoonlijk 👌🏻)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *