Ieder jaar, op 7 april wordt in Baan Hat Siao, bij de Thai Phuan, een bijzonder festival gehouden. Aspirant-monniken worden op die dag op de rug van een versierde olifant door het dorp, en een stukje van de rivier de Yom gereden. Hun Thai Phuan kleding zorgt ervoor dat ze er prinselijk uitzien. Een zonnebril maakt het helemaal compleet!

Vroeg in de ochtend begint de ceremonie met de aspirant-monniken die aan hun ouders toestemming moeten vragen om monnik te mogen worden. Op dat moment nemen ze afscheid van het familiale leven dat ze tot nu geleid hebben.

Als ze toestemming gekregen hebben moeten ze de voeten van hun ouders wassen. De voeten zijn bij de Thaise boeddhisten het minst voorname deel van de mens. Het hoofd is bijna heilig, en de kinderen mogen het hoofd van hun ouders niet aanraken. Het wassen van de voeten is bedoeld als dank voor al die jaren dat hun ouders dat voor hen gedaan hebben.

De jonge mannen worden klaargemaakt.

Na het bedanken van de ouders mag mama beginnen met het knippen van de haren van de aspirant-monnik.

Het afgeknipte haar wordt op een schaaltje, met lotus of waterlelie bladeren verzameld. Het haar wordt later meegenomen naar de tempel, waar het onder een heilige boom begraven wordt.

Na de ouders mag ook de rest van de familie en de vrienden de familie van de jongens helpen met het kaalscheren. Ook de olifanten worden klaargemaakt. Zij worden mooi beschilderd en versierd. De naam van de toekomstige monnik wordt op de flank van de olifant geschilderd.

Na het schilderen worden de olifanten flink afgespoten met een brandweerslang! De dieren hebben er blijkbaar plezier in want ze draaien hun in alle richtingen rond, zodat er zeker geen plekje vergeten wordt.

In de loop van de ochtend heeft er zich een grote groep familie, vrienden en kennissen gevormd rond het huis van de aspirant-monnik. Rond een uur of negen schuift iedereen aan voor een feestmaaltijd met eenvoudige, maar wel bijzonder lekkere, Thaise gerechten. Terwijl iedereen aan tafel zit worden de kaalgeschoren jongens prinselijk gekleed en geschminkt.

De tocht door het dorp met de aspirant-monniken kan beginnen.

Voor de jongen op de olifant mag kruipen moet hij zijn respect aanbieden aan de olifant met een wai.(Thaise respectvolle groet)

Dit jaar waren er negentien jongens die monnik willen worden. Er werden ongeveer tien groepen gevormd, goed herkenbaar door de mooi gekleurde hoed. Deze trekken allemaal vanuit hun woning naar de tempel, waar na een rustpauze de parade vertrekt door het dorp.

De olifant van de paarse groep komt hier door de tempelpoort gewandeld.

Na de rustpauze vertrekken de groepen na elkaar door het dorp.

Het is een feestelijk gebeuren, en iedereen danst en schreeuwt mee met de bijzonder luide muziek.

Het bijzonder actieve orkestje van de gele groep

De weg loopt tot aan de rivier die door het dorp loopt, en de olifanten gaan hier in het water tot aan de overkant. Vanaf daar keren ze in een wijde boog terug.

Gelukkig stond het water niet te hoog en niemand is nat geworden.

Nadat ze door het water gelopen zijn lopen ze terug naar de tempel, waar de jongens de nacht gaan doorbrengen. De volgende morgen worden ze tot monnik gewijd. Hierna neemt hun leven een heel andere wending.

© Lode Engelen. Foto’s genomen op 07.04.2018 in Si Satchanalai.

Dit stukje is voor het eerst op Trefpunt Azië gepubliceerd.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

Eén reactie op “Het festival in Hat Siao”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *