Pure schoonheid van groene bergen en rollende wolken. De plaats waar we het over hebben is de top van Mon Ngo. Het maakt deel uit van het “Mon Ngo Royal Project Development Center” samen met nog een aantal minder gekende toeristische attracties in de streek. Momenteel is het één van de droombestemmingen geworden voor lokale toeristen die specifiek in de winter hun vakantieplannen vastleggen. Als je op zoek bent naar een nieuw herkenningspunt van de natuur, mag je deze plek zeker niet missen. Mon Ngo kan je vertalen als “ramboetan heuvel”.

Waar vinden we deze schoonheid?

Mon Ngo Royal Project Development Centre ligt in het district Mae Taeng, langs de weg naar Pai. Mon Ngo ligt op ongeveer 90 km van de stad Chiang Mai of een goede 2 uur rijden. Eens je van de grote weg 1095 afdraait word de weg veel smaller, en veranderd in een kronkelige bergweg. Het wegdek word redelijk goed onderhouden, en je kan er zonder meer met een gewone auto naartoe rijden. Vanaf de afslag is het nog ongeveer 17 km naar de top.

Sommige stukken gaan steil omhoog en omlaag, maar als je enige ervaring in de bergen in Thailand hebt lukt het wel. De weg er naartoe is eigenlijk een deel van het plezier. De plaats heeft een aangenaam klimaat met een gemiddelde temperatuur van 24 graden Celsius. In het regenseizoen zou ik je sterk afraden om er naartoe te rijden. Terwijl wij ernaartoe reden net na het regenseizoen waren er nog verschillende plaatsen waar grondverschuivingen geweest waren. Opgeruimd ondertussen, gelukkig want anders blokkeren ze je weg volledig, en omkeren is bijzonder moeilijk.

Openbaar vervoer is er niet, maar als je geen eigen vervoer hebt kan je aan de markt in Mae Malai een songthaew huren die je voor een heel redelijke prijs er naartoe brengt. Dit maakt de rit zeker nog avontuurlijker.

Parkeren kan je boven bijna aan de top.

Normaal geraak je tot boven op een kleine parkeerplaats, ons lukte het niet. Wij zijn moeten stoppen een goede 100-meter ervoor omdat er teveel modder op het wegje lag. Op de parkeer plaats is er een mooi uitzichtpunt. Hier kan je beneden in de vallei Mae Taeng zien liggen, en links achteraan zie je het stuwmeer van Mae Ngat.

Links op de parkeerplaats staat een oud houten gebouwtje, hierlangs vertrekt het pad om naar de top te lopen. Het is ongeveer 200-meter lopen. Onderweg kom je veel zeldzame bloemen en ook speciale palmbomen tegen.

De top van Mon Ngo bied een prachtig uitzicht van 360 graden bergen!

Boven op de top sta je op 1425-meter boven de zeespiegel! Je kan er Doi Inthanon, de hoogste berg van Thailand in het westen zien, Doi Fah Hom Pol in het noorden en Doi Luang Chiang Dao in het oosten. Mocht je het durven doen, dan kan je wachten op de prachtige zonsondergang. De terugrit in vol daglicht is al niet zo eenvoudig, in het donker is het pas een echte uitdaging.

Piek van Doi Mon Ngo zegt dit kunstwerk.
Foto Patchaneeboon
Foto Patchaneeboon
Foto Patchaneeboon
Foto Patchaneeboon

Wat heeft het Mon Ngo Koninklijke Project gedaan?

Het Mon Ngo Royal Project dient als onderzoekscentrum en demonstratielandbouw project om planten die bruikbaar zijn in dit klimaat te introduceren bij de lokale boeren, onder andere, thee, winterfruit – persimmon, pruim, Chinese peer, avocado, mango en sterfruit. Er is ook een demonstratieboerderij van snijbloemen en bladplanten.

Het centrum werkt ook aan de ontwikkeling en promotie van landbouwer als beroep. Met name in de groenteteelt, zoals Japanse pompoen, erwten en Arabica-koffie. En ander fruit dat een lagere temperatuur nodig heeft zoals persimmon, pruim en mandarijn.

© Lode Engelen. Foto’s genomen op 15.11.2023 in Mae Taeng.

De foto’s die ik hier toon zijn allemaal genomen met een smartphone. De kwaliteit is anders dan wat ik tot nu toe gebracht heb met een semi professionele reflex camera. Ik hoor graag wat jullie ervan vinden.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

Eén reactie op “Mon Ngo in Mae Taeng.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *