Oftewel de houten brug van Kae Dam.

De houten brug van Kae Dam is een prachtige eeuwenoude brug van een kilometer lang die Ban Kae Dam verbindt met Ban Hua Khua. Deze mooie teak houten brug overbrugd op elegante wijze het Kae Dam-moeras. Dit moeras is bijna volledig bedekt met lotus bloemen en andere waterplanten. Dankzij de inspanningen van de lokale gemeenschap heeft de brug een zorgvuldige restauratie ondergaan. Hierdoor kunnen ook de volgende generaties nog van de brug gebruik maken. Het is een plek met een onweerstaanbare aantrekkingskracht, getuige de vele buitenlandse en Thaise toeristen die ze jaarlijks komen bekijken.

De houten brug van Kae Dam is een prachtige eeuwenoude brug van een kilometer lang
De houten brug van Kae Dam is een prachtige eeuwenoude brug van een kilometer lang
De houten brug van Kae Dam is een prachtige eeuwenoude brug van een kilometer lang
De houten brug van Kae Dam is een prachtige eeuwenoude brug van een kilometer lang

De eeuwenoude brug, met een respectabele leeftijd van meer dan honderd jaar, vertoont onmiskenbaar tekenen van slijtage. Op bepaalde plaatsen is het hout duidelijk aangetast en wordt het zelfs riskant om erop te lopen. Ondanks deze uitdagingen hebben we echter met succes de oversteek gemaakt en zijn we veilig teruggekeerd over de brug. En dit zelfs zonder natte voeten te krijgen.

Waterbuffels op de oever houden de brug goed in het oog.

Een vrouw met een bootje vaart langzaam rond op het moeras. Zij verzameld de lotus knoppen om te gebruiken in de tempel.

De lotus als symbool.

De lotus geldt als het meest belangrijke symbool binnen het boeddhisme. Zij staat niet alleen voor spirituele puurheid, maar dient ook als herinnering dat alle wezens in staat zijn verlichting te bereiken. Volgens boeddhistische leer rijst de lotus net zo sierlijk op uit de modderige diepten van vijvers en meren om smetteloos te bloeien boven het wateroppervlak. Op dezelfde manier kan het menselijk hart of de geest, volgens boeddhistische overtuiging, de deugden van de Boeddha ontwikkelen en verlangens en hechting overstijgen om zijn wezenlijk zuivere aard te ontdekken. Om deze reden komt deze bloem voor in elk aspect van boeddhistische kunst in alle boeddhistische culturen, van echte lotusbloemen in tempeltuinen tot lotustronen die boeddhistische godheden ondersteunen in sculpturen en schilderijen. De lotus is ook alomtegenwoordig in heel boeddhistisch Azië als decoratief motief in textiel, keramiek, metaalwerk, bronzen en lakwerk.

De houten brug van Kae Dam is een prachtige eeuwenoude brug van een kilometer lang
De houten brug van Kae Dam is een prachtige eeuwenoude brug van een kilometer lang
De houten brug van Kae Dam is een prachtige eeuwenoude brug van een kilometer lang
De houten brug van Kae Dam is een prachtige eeuwenoude brug van een kilometer lang
De houten brug van Kae Dam is een prachtige eeuwenoude brug van een kilometer lang

© Lode Engelen. Fotos genomen op 06.06.2023 in ae Dam, Kae Dam District, Maha Sarakham 44190, Thailand

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

3 reactie op “Sapan Mai Kae Dam.”
  1. Een idyllische plek! Wat een geluk voor jullie om dit samen te kunnen ontdekken! Interessante beschrijving, ook over de lotusbloemen. En alweer prachtige foto’s!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *