“Hua Wiang Rangsee” vertaalt zich als ‘Bloeiende Hemel van Vrede’ het is een eeuwenoude tempel doordrenkt met de artistieke invloeden van Lan Xang (land van een miljoen olifanten, nu Laos).

De tempel ligt in Moo 2, Tambon That Phanom, Amphoe That Phanom, Nakhon Phanom, 48110, Thailand. Bovenaan in het noord oosten (Isaan) bijna tegen de Mekong rivier.

Binnen de tempelmuren bevindt zich een wijdingshal (boot) vervaardigd van baksteen, met een cementen dak bedekt met shingles. De gevels en kroonlijsten zijn verfraaid met geschilderd stucwerk, wat bijdraagt aan de pracht en praal van dit historische heiligdom.”

teller

De tempel, in That Phanom, bestaat dus al een aantal eeuwen, maar de huidige Boot is gebouwd tussen 1917 en 1921. De tempel Hua Wiang Rangsee is gebouwd als een fusie van kunst en spiritualiteit. Binnen en buiten prijken muurschilderingen die de verhalen van Boeddha, Thotsachat en de Ramayana vertellen. Kunstenaars Luang Chan Aksorn, Ajarn Koon en Ajarn Lee gebruikten de poederverftechniek voor gedetailleerde lijntekeningen. Ze hebben zich beperkt tot een paar kleuren, indigo, rood, groen en zwart. De schilderingen hebben de tand des tijds redelijk goed doorstaan, ze zijn bijna overal nog goed zichtbaar.

Culturen die samensmelten.

De muurschilderingen weerspiegelen subtiel een samensmelting van culturen, waarbij de invloed van het Westen in de kleding van soldaten tijdens het bewind van Koning Rama V te herkennen is. Het geheel dient als een stille getuige van de gemeenschapsgeest en interacties met Franse kolonialisten.

Buiten de tempel vertellen bas-reliëfs het verhaal van Boeddha’s geschiedenis in steen. Elk reliëf draagt bij aan het culturele erfgoed, dat onveranderd blijft door de tijd heen. Wat Hua Wiang Rangsee fungeert als een levend archief, waar geschiedenis en cultuur samenkomen in stille reflectie.

Westerse soldaten ten tijde van Koning Rama V.

© Lode Engelen. Fotos genomen op 24.10.2023 in Moo 2, Tambon That Phanom, Amphoe That Phanom.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

3 reactie op “Wat Hua Wiang Rangsee.”
  1. Mooie locatie en foto’s, Lode. Mooi uitgelegd en verwoord. Merci voor het mooie verhaal. Bedankt om het met ons te delen. Groetjes uit Brugge.

  2. Exactly the right balance of text and photos. Just enough text to explain the relevance of the photos.
    I hope your readers use the buttons at the bottom of your post so that more people will read this article, and, hopefully, comment on it. Always good to have meaningful comment from readers.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *