Tham Nakee of vertaald Nakee grot, ontleent zijn naam aan de rotsen en grotwanden die lijken op een slang. De formatie toont een opgerolde slang met een herkenbare kop, lichaam en schubben. Althans volgens de verbeelding en overtuigingen van de plaatselijke bewoners.

Het ontstaan van de Nakee grot.

Het verhaal gaat over “Aue Lue Racha” of “Puu Aue Lue,” een goddelijk wezen dat vervloekt werd en veranderde in een slang die heerst over een onderwaterstad. Deze stad zou gelegen zijn in wat nu Bung Khong Long in de provincie Bueng Kan is. Volgens de legende verwekte Aue Lue Racha nakomelingen met mensen, bekend als de Nakee. Vanwege hun ongepaste gedrag werden ze vervloekt. Als straf voor zijn ongepaste relaties met mensen, werd Aue Lue Racha in steen veranderd binnen in Tham Nakee.

Daarom staat Tham Nakee symbool voor dit mythologische verhaal, waarin de rots formatie als een herinnering fungeert aan de gevolgen van verboden liefde en goddelijke bestraffing.

Mooie bewegwijzering.

Het eerste deel van het pad dat naar de Nakee grot leidt.

Het pad naar de Nakee grot, dat een oppervlakte van 2.500 vierkante meter bestrijkt, is tot stand gekomen door de samenvoeging van 3.125 kilogram aan verpakkingsafval van Khao Shong Coffee en plastic afval afkomstig uit het hele land. Het is een mooi voorbeeld van doeltreffend hergebruik en milieubewustzijn.

Dit project werd royaal gesponsord door Khao Shong Coffee Thailand en is ter beschikking gesteld voor publiek gebruik in het Phulangka National Park op 27 maart 2023. Een mooie bijdrage aan duurzaamheid, en het creëren van een milieuvriendelijke infrastructuur voor bezoekers aan het park.

Voor de enthousiaste wandelaar is dit absoluut een geweldige ervaring. De complete reis, met gids, van beneden naar boven en terug duurt iets meer dan drie uur. Het eerste gedeelte is lichtgolvend en volgt een prachtig verhard pad. Na zo’n driehonderd meter wordt het traject uitdagender, met steilere stukken en veel trappen. Bijna de gehele route wordt overschaduwd door bomen en bamboe, wat zorgt voor aangename koelte. Onderweg kom je ook langs enkele schitterende watervallen die op zichzelf de moeite van de tocht waard zijn. Richting de top bevind je je tussen imposante rotsblokken, en uiteindelijk bereik je de kop van de Naga in haar grot.

De Nakee grot
Eén van de kronkels van het slangen lichaam.

Phu Langka, het nationaal park.

Het nationale park Phu Langka in Thailand is een complex landschap van golvende bergen die langs de Mekong-rivier lopen. De hoogte varieert van zeeniveau tot het hoogste punt van Phu Langka in het noorden, dat op 563 meter boven zeeniveau ligt. Het gebied herbergt weelderige bossen, waaronder regenwouden op de heuvels, naaldbossen, bamboebossen, en gemengde bossen. Het dient ook als bron van verschillende rivierstelsels, met natuurlijke hoogtepunten zoals kliffen, grotten, watervallen, en een diversiteit aan wilde dieren.

Het park bestaat voornamelijk uit droge dipterocarp bossen, bamboebossen en dennenbossen. Wilde bloemen zoals de bosorchidee en de bloeiende venusschoentjes , zijn er ook in overvloed. Tegenwoordig domineren de dendrobium en de Ubon-red bloemen het gebied. De Ubon-red word alleen in deze streek gevonden. Daarnaast is Phu Langka ook een schatkamer van verschillende kruiden en medicinale planten. De beste tijd om het park te bezoeken is tussen mei en oktober. Dan staan de bloemen in volle bloei op de top van Phu Langka. Wat betreft de dieren in het park variëren ze afhankelijk van het specifieke gebied. Maar veel voorkomende zoogdieren zijn wilde zwijnen, apen, herten, en wilde katten. Diverse vogelsoorten en kruipende dieren zoals hagedissen en slangen vullen het bos verder op.

De Nakee grot
Een kop van de Naga. Foto Patchaneeboon
De Nakee grot
De Nakee grot
De kop van de Naga in de Nakee grot. Foto Patchaneeboon
De Nakee grot

Op de terugweg kom je langs twee mooie uitzicht punten, die je een prachtig uitzicht geven op de omgeving. In de verte kan je de Mekong zien.

Grondorchideen langs het riviertje. Foto Patchaneeboon.

Een andere mooie natuurwandeling is Mon Ngo in Mae Taeng.

.

Ubon-Red

Familie: Orchidaceae

Botanische kenmerken:

 • Wortels: Semi-epifytische luchtwortels
 • Stengel: Kort
 • Bladeren: Dik en vlezig, ongeveer 15 cm lang en 2-5 cm breed, groen of lichtpaars van kleur
 • Bloemen: Gerangschikt in bloeiwijzen met bloemstelen van ongeveer 20-30 cm lang. Bloemen vertonen een divers kleurenpalet, variërend van bijna wit en lichtroze tot diep paars. Bloemblaadjes hebben tinten van paars, lichtroze tot dieprood, met sommige variëteiten met witte bloembladen en gele vlekken.

.

© Lode Engelen. Fotos genomen in Phai Lom, Ban Phaeng District, Nakhon Phanom. Op 26.10.2023.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

5 reactie op “De Nakee grot in Phu Langka.”
 1. Wow! Wat een schitterende ervaring was dat! Ook voor Pat de eerste keer waarschijnlijk, pas vorig jaar opengesteld. En wat een een heerlijke foto’s weeral!! ❤️

  1. Mooie foto’s en uitleg Lode. Wat een impressionante tocht en zicht. Wederom bedankt om dit met ons te delen. Groetjes uit Brugge, Luc.

 2. Schitterend is dit en nogwel in de provincie waar ik binnenkort hoop te gaan wonen , staat nu op mijn lijstje te bezoeken plekken, Thanks voor het delen. Groetjes uit ( nu nog) Purmerend , Pieter

 3. Lode,
  Wat ontzettend mooi, heb je daar een hotel genomen. Ik ga er zeker een keer heen. Maar het is wel 200 km van mijn huis dus ik moet ergens overnachten.

  1. Wij hebben toen hier gelogeerd, Ruen Thai Guest House
   195/2 หมู่ 12 Bueng Khong Long, Bueng Khong Long District, Bueng Kan 38220, Thailand.
   Niks speciaals maar goed genoeg voor ons.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *