ตลาดคลองสวน 100 ปี

De eeuwenoude markt van Klong Suan strekt zich uit over twee provincies, Chachoengsao en Samut Prakan, langs het Prawet Buri Ram kanaal. De hele markt is ongeveer 500 meter lang. Ongeveer in het midden klim je over een kleine brug en ben je in een andere provincie. De markt betovert niet alleen het oog, maar prikkelt ook alle zintuigen met een overvloed aan smaken en geuren.

Een lange geschiedenis.

De markt aan het Prawet Buri Ram kanaal, bekend als de “ตลาดคลองสวน 100 ปี”, heeft een lange geschiedenis. Hoewel het precieze ontstaan niet duidelijk gedocumenteerd is, zijn er aanwijzingen, zoals afbeeldingen van houten winkels en oude tekeningen van meer dan 100 jaar oud, die suggereren dat het rond 1900 werd opgericht door een groep Chinese mensen genaamd Nang Pao, Nang Leng en Nang Wal. Deze markt stond destijds bekend als “ตลาดสามพี่น้อง” (Talat Suan Pi Nong), en lag op dezelfde locatie als de huidige markt. In die tijd was het een eenvoudige markt met één verdieping, ondersteund door bomen of palen, met aarden paden. De meeste klanten kwamen toen over het kanaal aangevaren. Later in 1936 werd er een houten gebouw met twee verdiepingen opgericht.

In het verleden was reizen per boot de meest handige en snelle manier. Als je van Chachoengsao naar Bangkok wilde reizen, moest je de witte mailboot van Nai Lert nemen, die slechts één schip had. Het pikte mensen op bij de Tha Tua-gate (Chachoengsao), passeerde de Khlong Suan-markt voordat het de Wat Sa Pa Thum-gate (Bangkok) binnenvoer. In het verleden was de Khlong Suan-markt een belangrijke tussenstop en uitwisselingsplaats voor goederen en het belangrijkste transportknooppunt.

Klong Suan markt

Rond 1975 leidde de aanleg van wegen rondom de markt tot een afname van het verkeer over het kanaal, waardoor de drukte van de markt verminderde. Later voerde de overheid echter een beleid in om duurzaam toerisme te bevorderen en de economie te stimuleren. Sindsdien is de gemeenschap rond de Khlong Suan-markt geleidelijk ontwikkeld en verbeterd. In 2001 werd de naam van de markt veranderd naar de huidige naam “ตลาดคลองสวน 100 ปี” om de lange geschiedenis van de markt van 100 jaar te benadrukken.

Klong Suan markt

De Klong Suan markt.

De markt is een vaste markt, met 147 houten winkels langs een kanaal in Prawet Buri Ram, die zich over een lengte van 500 meter uitstrekt. Een opvallend kenmerk van de markt is de hoge brug genaamd Asawanit. Deze brug verbind de markt met de tempel aan de andere kant van het kanaal.

Klong Suan markt

De gemeenschap rondom de Khlong Suan-markt is een levendige multiculturele mix met Thaise-Chinese, Thaise boeddhistische en Thaise moslimgemeenschappen. Binnen deze gemeenschap vind je diverse tempels en moskeeën die de spirituele centra zijn van Thais-Chinezen, Thaise boeddhisten en Thaise moslims. Zij wonen er dicht bij elkaar en leven vreedzaam samen. Er zijn eveneens ontmoetingsplaatsen waar mensen samenkomen om te praten en ideeën uit te wisselen. Daarnaast zijn er traditionele handwerkwinkels, gezellige koffiehuizen, kruidenierszaken, souvenirwinkels, kapperszaken, een rijstverwerkingsfabriek en zelfs een volksmuseum te vinden.

Klong Suan markt
Klong Suan markt
Klong Suan markt
Klong Suan markt

© Lode Engelen en Patchaneeboon Charoenpiew. Fotos genomen op 13.01.2024 op de Talat klong Suan Loi Pi in ฉช.3001 Theppharat, Ban Pho, Chachoengsao 24140, Thailand.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

4 reactie op “Talat Klong Suan loi pi.”
  1. Hartelijk dank voor dit , mooie foto,s en goede informatie ga het zeker bezoeken op mijn volgende vakantie.

  2. Merci, Lode om dit leuke verhaal, foto’s en informatie te delen met ons. Groetjes uit Brugge, Luc.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *