Een foto reportage.

Bueng Khong Long is vooral bekend om zijn groot meer. Het meer heeft een oppervlakte van 8.064 Rai ( ongeveer 500 are ). Het is smal en lang met een waterdiepte van een paar centimeter tot één meter. Het water van het meer komt van de bergen Phu Wua en Phu Langka. Vroeger was het een smalle stroom die in de Lam Huai Hi stroomde en verder uitmondde in de Songkhram-rivier om zo uiteindelijk in de Mekong te belanden.

Het is maar een klein stadje waar niet veel gebeurd, maar we zijn een keer vroeg opgestaan en s ‘morgens naar de Sai baat gaan kijken.

Sai betekent inleggen of toevoegen, en baat is de naam van de kom die de monniken gebruiken op hun aalmoes ronde in de ochtend. Dus Sai Baat kan je vertalen als iets in de kom van de monniken leggen. Voor een volledige uitleg van Sai Baat kan je dit stukje terug bekijken. Daar zie je foto’s van een Sai baat in mijn eigen dorpje.

Bueng khong long Sai baat
Om zes uur s ‘morgens worden de tafeltjes buiten gezet en de giften voor de monniken klaargemaakt.
Bueng khong long Sai baat
Bueng khong long Sai baat
Bueng khong long Sai baat
Bueng khong long Sai baat
De eerste monniken die langskomen, zijn al oudere monniken die hun gewone dagelijkse bedelronde aan het doen zijn.
Bueng khong long Sai baat
Bueng khong long Sai baat
Bueng khong long Sai baat
Bueng khong long Sai baat
Een half uurtje later komen de novicen aan om aan hun ronde te beginnen.
Bueng khong long Sai baat
Bueng khong long Sai baat
Nadat iedereen zijn deel gehad heeft spreken ze nog een dank gebedje uit.
Terug naar de tempel.

© Lode Engelen. Fotos genomen in  Bueng Khong Long, Bueng Khong Long District, Bueng Kan. op 26.10.2023.

Vond je dit stukje interessant ? Deel het met je vrienden zodat zij het ook kunnen lezen !

Door Lode

Al meer dan acht jaar woon ik in het noorden van Thailand samen met mijn echtgenote Patchaneeboon Charoenpieuw. We houden ons samen bezig met rondreizen in Thailand, en fotograferen. Pat is een Thaise antropologe die met haar veldwerk heel Thailand tot in de kleinste uithoeken heeft leren kennen. Wat ons natuurlijk een enorm voordeel opleverd. Met deze foto's en de teksten die ik erbij schrijf probeer ik Thailand een beetje voor te stellen aan de mensen in Belgie en Nederland.

3 reactie op “Sai baat in Bueng Khong Long.”
  1. Your best piece ever, in my opinion. This should be compulsory viewing for all foreigners and expats, and gives them a full and accurate understanding of the monks’ daily round in Thailand.
    I have shared it to my own friends on social media. It would be good if all readers who enjoyed this story did the same.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *